Akné sa v lete môže zhoršiť, dôležitá je správna starostlivosť.Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

V lete sa pleť môže rapídne zhoršiť. Myslite na tieto rady a na toto si dajte pozor!

29.06.2024, 08:00
Životný štýl

V lete sa zväčša cítime neprekonateľné, príťažlivé a krásne! Avšak je jedna vec, ktorá nám naše sebavedomie dokáže rýchlo znížiť. Akné. Počas teplých mesiacov sa pleť zhoršuje tisíckam žien, je preto úplne v poriadku, ak takýto problém riešite aj vy. Nadmerné potenie, slnečné žiarenie a následne zapchaté póry. Ak na spotenú pleť ešte nanesieme ochranný faktor, alebo ak naň naopak zabúdame, môže to viesť ešte k horším výsledkom. Ako teda v tomto období postupovať a čomu sa radšej vyhnúť? Tieto rady si zapamätajte, ak chcete aby rovnako ako vy, žiarila aj vaša pleť.

Leto je jedno z najkrajších období roka. Voda, teplo, slnko, dovolenky, pláže a dlhé dni. Všetky pozitívne veci však sprevádza aj niekoľko tých negatívnych. Jednou z nich je napríklad pravidelne zhoršená pleť, s ktorou ženy musia odhodlane bojovať. Príčin, prečo naša tvár nevyzerá ako po zvyšok roka je mnoho. Avšak existuje aj niekoľko rád, ako sa voči nárazovým komplikáciám brániť.

Prečo práve teraz?

Pleti v prvom rade škodí nadmerné UV žiarenie. Či už sa slnku vystavujete dobrovoľne a trávite na deke pri bazéne hodiny, alebo naopak sa mu vyhýbate, pravidlá sú rovnaké. Nezabúdajte sa poctivo chrániť. UV žiarenie je súčasťou slnečnej energie, ktoré pokožku poškodzuje a vedie k rýchlejšiemu starnutiu. Naša koža má obmedzenú schopnosť regenerácie a niektoré problémy sa môžu objaviť až po rokoch. V niektorých prípadoch teda samotné slnko môže viesť k zápalom na pleti.

S čím však tvorba nepríjemných vyrážok súvisí je najmä zvýšená tvorba mazu. Potíme sa, preto sa prirodzene póry na pleti rozširujú. Jednoduchšie sa tak do nich dostanú akékoľvek nečistoty, krémy či nesprávny make up.

Ochranné krémy a hygiena sú základ

Postupov a rád, ako by sme sa v tomto období mali k sebe správať, nájdete mnoho. Niektoré však platia dlhé roky, sú overené a jednoznačne by ste ich do svojej rutiny mali zaradiť.

V prvom rade, nezabúdajte na opaľovací krém. Vyberte taký typ, ktorý vyhovuje vášmu typu pleti, voľte radšej voľnejšie a ľahšie konzistencie. Naneste ho na pleť ráno. V žiadnom prípade ho neaplikujte už na spotenú či prehriatu tvár. Oveľa viac ju tak podráždite a zanesiete.

Ďalším zlatým pravidlom je obyčajná hygiena. Leto si doslova vyžaduje viacero spŕch alebo len jednoduchých opláchnutí tváre. Zmyjete tak zo seba všetok pot, pomôžete svojmu telu a budete sa ešte aj lepšie cítiť! To znie výhodne, nie?  Myslite rovnako aj na detailné čistenie vašej pleti. Nepodceňujte ho ráno, ani večer a venujte mu dostatok času. Pri tejto aktivite sa skutočne neoplatí ponáhľať sa. Čím poctivejšie svoju tvár budete vyživovať, tým lepšie budete vyzerať!

Ruky preč!

Stará dobrá rada je aj tá, aby ste si svoje pupienky nevytláčali. Je to náročné, pretože máte pocit, že v takom a takom stave predsa na ulicu vyjsť nemôžete. Avšak pravdou je, že ak nepodľahnete svojim túžbam a akné necháte vyliečiť sa samé, urobíte najlepšie rozhodnutie. Do vyrážok nenanesiete zbytočné nečistoty. Neustále dotýkanie sa ich, môže viesť k ďalšiemu zápalu a následne k jazvám. A to ani jedna z nás nechce.

Hydratácie a vitamínov nie je nikdy dosť! Rovnako to je aj v prípade našej pleti, špeciálne v lete. Počas teplých dní zaraďte do svojej rutiny dostatok zeleniny, ovocia, štiav či doplnkov stravy. Pite čo najviac vody a vaše telo sa vám odvďačí.

Ako je to s make upom?

Či v lete používať alebo naopak radšej vynechať make up, je otázne. V niektorých prípadoch však môže našu pleť ochrániť pred vonkajšími vplyvmi. Na druhej strane sa v ňom hromadia všetky nečistoty, vrátane potu. Treba k nemu teda pristupovať  premyslene a uvážene.

Dbajte najmä na to, aby ste používali ľahký make up, v ideálnom prípade len jemný krycí krém. Nepoužívajte ho v hrubých vrstvách a uistite sa, že ste si pred jeho aplikáciou pleť bezchybne vyčistili. Večer ho opäť nezabúdajte starostlivo odstrániť. Aj keď ste niekedy unavená, alebo po dobrej párty, myslite na to, že ráno vám to vaša tvár dá pocítiť. Vždy jej venujte pozornosť, s odstupom času uvidíte očakávané výsledky.

Aj keď nás v tomto období často trápia isté nedokonalosti, nenechajte im ukradnúť letné šťastie. Myslite na to, že napriek niekoľkým pupienkom si môžete leto stále užiť naplno. Dokonalá pleť potrebuje čas, tak jej ho doprajte. Buďte trpezlivá a pokojná. Dobrá nálada a vnútorná spokojnosť totižto na výzor taktiež poriadne vplývajú. Vychutnajte si toto obdobie s plnohodnotným nasedením a pleti nezostane nič iné, len sa k vám jednoducho pridať!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. jún 2024 08:02