Okrem levandule vás komárov zbavia aj iné rastliny.dreamstime
StoryEditor

Komárov a hmyzu sa zbavíte aj vďaka rastlinám. Niektoré z nich máte možno aj doma

14.06.2024, 08:00
Životný štýl

Pekné letné večery vám dokáže poriadne znechutiť hmyz. Najmä dotieravé komáre úradujú hlavne večer a vy ich prítomnosť cítite na vlastnej koži aj niekoľko dní. Repelenty sú jednou z účinných možností ako proti ním zabojovať. No šancu by ste mohli dať aj bylinkám či rastlinám. Veľa z nich komáre spoľahlivo odpudí.

Niektorým rastlinám a bylinkám sa hmyz vyhýba na „sto metrov“. Je to vďaka ich vôni, ale aj látkam, ktoré vylučujú.

Vratič obyčajný

Vratič obyčajný by ste si zrejme do vázy či kvetináčov dobrovoľne nikdy nedali. Je považovaný skôr za burinu, než kvetinu. No rovnako ako vás táto rastlina nepriťahuje, komáre od seba jednoznačne odpudzuje. A rovnako mole či iné druhy hmyzu, ktoré vám bežne znepríjemňujú život.

Nádchovník

Nádchovník možno mnohí pestujete ako izbovú kvetinu najmä pre jej liečivé účinky. Dajú sa z neho pripravovať chutné čaje, ktoré účinne zabojujú proti nádche či iným druhom nachladnutia. A tiež proti komárom. Nádchovník sa veľmi rýchlo rozrastá, preto ho pokojne umiestnite na každé okno, alebo pri vonkajšom altánku, kde vám bude pohľad na neho robiť radosť, no hmyz sa bude držať v bezpečnej vzdialenosti od tejto rastliny.

Levanduľa

Levanduľa patrí medzi obľúbené rastliny, hoci jej vôňa nie je vždy po chuti každému a hmyzu už vôbec nie. Či už sa rozhodnete pre sušenú, alebo čerstvú, účel budú plniť rovnako. Pokojne ju nasypte do misky ako dekoráciu, ktorá vám spríjemní prostredie a zároveň odpudí dotieravý hmyz. Okrem týchto rastlín nevoňajú hmyzu ani bylinky ako bazalka, mäta či medovka, ktoré tým pádom splnia dve funkcie. Vy ich využijete vo vašej kuchyni a zároveň sa zbavíte komárov. Ak si chcete vychutnať večer na terase, pokojne vytiahnite aj aróma lampu, ktorú väčšinou používate počas zimných mesiacov. Komárov vás zbaví eukalyptový, borovicový, ale aj klinčekový olej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. jún 2024 01:01