Meňte uteráky aspoň dvakrát týždenne.dreamstime
StoryEditor

Zatočte so zapáchajúcimi uterákmi. Dôležité je nielen pranie, ale aj sušenie

08.06.2024, 08:00
Životný štýl

Zapáchajúce uteráky sú postrach každej ženy, ktorá sa snaží mať čistú a voňavú domácnosť. Z času na čas predsa len tomuto problému zrejme čelí každý. Dôležité je však nielen to, ako a v čom uteráky periete, ale aj ich sušenie.

Uteráky meňte podľa možností čo najčastejšie. Používať by ste ich nemali viac ako 2 – 3 dni.

Baktérie

Vlhké uteráky sú živnou pôdou pre rôzne baktérie a mikroorganizmy. A to aj napriek tomu, že si do nich utierate v podstate čisté telo a ruky. No aj tie na uterákoch zanechávajú stopy, napríklad v podobe odumretej kože. Navyše ak práve nie ste vlastníkom obrovskej kúpeľne, kde máte dostatočný priestor osušky či uteráky rozprestrieť a nechať dobre vysušiť, zápach na seba nenechá dlho čakať. Aj preto by ste mali uteráky či osušky po každom použití nechať dôkladne vysušiť.

Pranie

Uteráky by ste mali vymieňať 2 – 3 krát do týždňa. Perte ich minimálne pri 60°.Účinne nielen proti zápachu, ale aj baktériám pôsobí ocot, ktorý môžete použiť namiesto aviváže. Vhodná je aj ekologické pranie v sóde na pranie a perkarbonátom sódnym, prípadne v mydlových hoblinách. Aviváž určite nemusíte úplne odstaviť. Ak ste zástancom alternatív, ktoré sú šetrnejšie k prírode, ale aj vašej pokožke, siahnite po éterických olejoch.

Sušenie

Uteráky sušte čo najrýchlejšie. V tomto prípade je ideálne sušenie v sušičke. Pokiaľ ju nemáte, vystavte uteráky aspoň slnečným lúčom, alebo ich v zime sušte pri radiátoroch. Čím rýchlejšie ich vysušíte, tým viac minimalizujete šancu, že budú zapáchať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:54