Pozrite sa, prečo sa oplatí dopriať cheat day.dreamstime
StoryEditor

Chudnete, no bojíte sa zhrešiť? Takto vám cheat day môže pomôcť pri dosahovaní vytúženej postavy

13.05.2024, 17:00
Životný štýl

Trvalo vám nejaký čas, kým ste sa konečne dokopali k chudnutiu a preto sa teraz bojíte zhrešiť čo i len raz za týždeň? Možno má cheat day svoje negatívne stránky, no rovnako tak vám môže pri dosahovaní vytúženej postavy vo veľkom pomôcť. Pozrite sa, prečo sa oplatí dopriať cheat day aspoň raz za týždeň.

Cheat day v preklade znamená deň podvádzania. Jedná sa o deň v týždni, v ktorom môžete zhrešiť a dopriať si to, čo by ste pri chudnutí nemali konzumovať. Ak sa bojíte zaradiť cheat day do vášho týždenného plánu, pretože sa neviete krotiť pri konzumácii nezdravých jedál, pravdepodobne pre vás cheat day nie je vhodný. Ak ho však naopak dokážete využiť vo svoj prospech, môže vám pri chudnutí vo veľkom pomôcť. Pozrite sa, prečo sa oplatí dopriať si cheat day jedenkrát do týždňa. 

Uvoľníte si myseľ 

Nie každá z vás dokáže dodržiavať diétu s kľudom. Pre mnohé je dokonca nielen fyzicky, ale aj psychicky náročné držať sa prísnych pravidiel v stravovaní. Ak si však raz za týždeň doprajete cheat day, môžete si konečne aspoň na pár hodín uvoľniť myseľ. Okrem toho budete omnoho menej unavené, nervózne či napäté. Pozor si však dajte na pokušenia, s ničím to nepreháňajte a s predchádzajúcu snahou to pre pár sladkostí za žiadnu cenu nevzdávajte. 

Dodá vám potrebnú energiu

Cítite sa pri chudnutí bez energie? Ak si občas doprajete cheat day, môžete si potrebnú energiu doplniť. Dôvodom je najmä fakt, že deň prehreškov vám pomôže naštartovať metabolizmus, udržíte si vďaka nemu rovnováhu v stravovaní a nebudete mať chuť na prejedanie sa. 

Lepší výkon pri cvičení

Pri chudnutí a pravidelnom cvičení sa stáva, že telu začne chýbať glykogén, ktorý dodáva svalom energiu. Keďže pri diéte prijímate menej sacharidov ako inokedy, svaly o energiu prichádzajú, váš výkon pri cvičení nie je najlepší a snaha je tak často zbytočná. Ak si však raz za čas doprajete cheat day, doplníte telu potrebný glykogén a zlepšíte si tak celkový výkon. 

Cheat day ako motivácia

Snažíte sa, zdravo sa stravujete a pravidelne cvičíte, no stále máte chuť na niečo, čo si dopriať nemôžete? Alebo to naopak chcete vzdať a vrátiť sa opäť k starým zvykom? Dajte chudnutiu ešte jednu šancu a raz za týždeň si doprajte cheat day. Vďaka nemu si budete môcť aspoň raz za čas dať to, čo máte najradšej. Okrem toho si počas tohto dňa možno uvedomíte, že vám sladkosti či iné prehrešky v podstate nechýbajú a telo ich v skutočnosti nepotrebuje. Takisto budete omnoho viac motivovanejšie k dosahovaniu vyšších a vyšších cieľov. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. jún 2024 08:39