Prevoňajte si domácnosť prírodnými osviežovačmi vzduchu.dreamstime
StoryEditor

Zápach v zásuvke či šatníku? Vyrobte si domáce prírodne osviežovače a zbavíte sa ho okamžite

14.02.2024, 17:00
Životný štýl

Túžite sa zbaviť zápachu zo zásuviek, skríň či šatníkov? Namiesto kupovaných vôní, ktoré často stoja veľa peňazí a nevydržia voňať pridlho, si skúste doma vyrobiť prírodné osviežovače vzduchu. Okrem toho, že neobsahujú chemické látky, zbavia vás akéhokoľvek nepríjemného zápachu.

Ak si chcete prevoňať domácnosť, väčšinou siahnete po kupovaných osviežovačoch. Tie sú však často predražené, dlho nevydržia a obsahujú chemické látky, ktoré môžu spôsobiť problémy s dýchacími cestami či dokonca zmeny nálad. Aby ste ochránili svoje zdravie a čo to ušetrili, môžete si vyrobiť osviežovače vzduchu samy doma. Pozrite sa, čo všetko vám pomôže zbaviť sa zápachu. 

Sušené kvety

Ak dostanete kyticu kvetov od partnera alebo vám na záhrade či balkóne rastú nejaké voňavé rastlinky, osušte si ich a prevoňajte nimi celú domácnosť. Skvelými osviežovačmi vzduchu sú napríklad ruže, nechtík, šípky alebo levandula. 

Pomarančový osviežovač

Citrusy majú samy o sebe príjemnú vôňu, a preto by bola škoda, aby ste ich využili len na jedenie. Vyrobiť si z nich totiž môžete prírodný osviežovač vzduchu. Najvoňavejší je predovšetkým pomaranč, do ktorého stačí pozapichovať klinčeky a odložiť ho na miesto, kde sa tvorí najviac zápachu. 

Osviežovač z levandule

Ak chcete prevoňať šatník, vysušte kvety levandule a naplňte ich vreckom, ktoré zavesíte do skrine. Naopak, ak sa chcete zbaviť zápachu v domácnosti, uvarte si levandulové kvietky v dvoch šálkach vody, nechajte vychladnúť odvarom naplňte rozprašovač. Takýmto spôsobom budete môcť prevoňať domácnosť kedykoľvek. 

Octový osviežovač

Možno vám príde zvláštne, že by ocot mohol prevoňať vašu domácnosť, no čudovali by ste sa, s akými všemožnými zápachmi vám môže pomôcť. Stačí, ak v hrnci zmiešate vodu s octom, necháte zovrieť a odstavíte z ohňa. Keď odvar vychladne, položte ho na miesto, kde vás trápi zápach. 

Osviežovač zo sódy

Do vrchnáku zaváraninového pohára urobte niekoľko dier. Napokon doň nasypte sódu a 15 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Pohár zatvorte a položte ho na miesto, ktoré potrebujete prevoňať. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 13:48