Vyberajte si správne. Kváskový chlebík je určite lepšia voľba než biely rožok.dreamstime
StoryEditor

Ide to aj bez pečiva. Vyskúšajte tieto alternatívy

31.01.2024, 08:00
Životný štýl

Pečivo je pre mnohých ľudí strašiakom. Najmä pre tých, ktorí sa snažia mať svoju postavu a kilá pod kontrolou. Aj napriek tomu, že pečivo ako také je viac menej neškodné, existujú alternatívy, ktorými ho viete nahradiť. Najmä preto, aby bol váš jedálniček pestrejší a možno aj bohatý na živiny, ktoré v niektorých druhoch pečiva absentujú.

Dôležité je v prvom rade to, koľko pečiva zjete a tiež s čím. Kváskový chlebík s rastlinnou nátierkou a zeleninou nie je ani zďaleka taká pohroma, ako biely rožok s údeninou.

Nie je to diétne

Bielkovinový chlieb nie je na trhu žiadnou novinkou. Práve naopak. Holduje mu čím ďalej tým viac ľudí. Aj napriek vyššiemu podielu bielkovín však nemá o moc nižšiu kalorickú hodnotu. Ak ste si teda mysleli, že ho môžete konzumovať neobmedzene, tak ste sa mýlili. Rovnako ako v prípade celozrnného pečiva. To je síce bohatšie o niektoré minerály a tiež vlákninu, no ani zďaleka nie je diétne. Viaczrnné bezlepkové chleby obsahujú také množstvo tukov, hoci zdravých, že dva plátky tohto chleba sa rovnajú často kompletnému zdravému obedu kde nechýba mäso, sacharidy a zelenina.

Plné bielkovín

Ak chcete jesť zdravšie varianty, pripravte si pečivo doma. Pokojne si urobte viac kusov, ktoré zamrazíte a budete ho mať po ruke vždy čerstvé. Väčšinou sú v prípade proteínových pečív hlavnými ingredienciami vajíčka, tvaroh či cottage chees. V kombinácii s ovsenými vločkami či špaldovou múkou je to skvelá alternatíva, ktorá je nie len chutná, ale aj zdravá.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:46