Vyskúšajte tento typ stravovania.dreamstime
StoryEditor

Konečne diéta, ktorá funguje. Chudnite ako v Škandinávii a udržte si štíhle telo raz a navždy

20.01.2024, 08:00
Životný štýl

Diéty vraj nefungujú. A je to zrejme pravda. Keby totiž boli účinné, zrejme by sa stále nevymýšľali nové, ktoré sľubujú zázraky. Častokrát na počkanie. V tomto prípade však ani tak nejde o diétu, než o princíp stravovania, respektíve stravovacie návyky. A keď si ich osvojíte, vaša cesta za štíhlym telom bude oveľa efektívnejšia.

Zabudnite na polotovary či spracované potraviny. Váš jedálniček by mal obsahovať prevažne zdravú, plnohodnotnú a čerstvú stravu.

Sezónnosť

Aj napriek tomu, že nejde tak celkom o diétu, budeme ju tak nazývať. Počas nej by ste mali konzumovať hlavne sezónne potraviny. A tiež lokálne. Ak mäso tak kvalitné z fariem. Zelenina prevažne tá, ktorá je aktuálne dostupná. V zime to môžu byť okrem zemiakov aj cvikla či koreňová zelenina. Zeler, petržlen, batáty, ale aj kapusta váš jedálniček obohatia a strava bude nie len chutná, ale aj zdravá a pestrá.

Takto to vyzerá v praxi

Bielkoviny by mali mať vo vašom jedálničku najväčšie zastúpenie. No nemusí ísť vždy len o mäso. Kvalitným zdrojom bielkovín, ale aj vlákniny sú strukoviny, na ktoré stále zabúdate. Fazuľa, hrach, cícer a šošovica sú sýte, de facto diétne a zároveň obsahujú množstvo živín. Na tanieri by nemali chýbať sacharidy, no aj tu by ste mali siahať skôr po tých, ktoré majú aj nejakú výživovú hodnotu. Kus kus, pohánka, pšeno, bulgur, celozrnné cestoviny či naturálna ryža vášmu telu dodajú nie len energiu, ale aj vitamíny a minerály, ktoré potrebuje.

Ryby

To, čo by však malo tvoriť absolútny základ škandinávskej diéty sú ryby. Losos, makrela, tuniak či sleď. Zdravé tuky, ktoré tieto druhy rýb obsahujú sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Sú zdrojom omega 3 a omega 6 mastných kyselín a práve tie dokážu naštartovať aj procesy v tele, ktoré okrem iného podporujú metabolizmus a naštartujú vaše chudnutie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 12:44