Vytrieďte správne odpad po Vianociach.dreamstime
StoryEditor

Máte aj vy zrazu domácnosť plnú zbytočností? Návod ako správne vytriediť odpad po Vianociach

27.12.2023, 14:00
Životný štýl

Nedávno sme písali o tom, že Vianoce sú z pohľadu ekológie v niektorých domácnostiach hotovou pohromou. A to nie len kvôli nadmernému množstvu odpadu, ale aj kvôli zbytočnostiam, ktoré sa u vás doma zrazu ocitnú. Aby ste aspoň trošku zmiernili negatívny dopad na životné prostredie, dbajte predovšetkým na správne triedenie odpadu.

Viete kam patrí živý stromček? Kam zvyšky jedla a kam s nefunkčnými baterkami?

Bio odpad

Aj napriek tomu, že jedlo je jednou z najdrahších položiek, na ktoré domácnosti utrácajú, stále ho vyhadzujete pomerne veľa. O vianočných sviatkoch nehovoriac. Každá domácnosť si robí zásoby, ktoré však častokrát nie sú schopní skonzumovať a množstvo jedla tak skončí v smetnom koši. Dnes už väčšina miest disponuje nádobami na zber bio odpadu. Tu patria nie len zvyšky jedla, ale aj zhnité ovocie, zelenina či šupky z nich. Po vypražení rezňov či rýb nezabudnite olej, respektíve tuk zbierať do nádoby, ktorá je na to určená a následne odovzdať na odbernom mieste.

Elektronika

Vymenili ste starý televízor na nový? Alebo vám doslúžila rýchlovarná kanvica? Ak sú akékoľvek elektrické spotrebiče funkčné, skúste ich posunúť niekomu, u koho by ešte mohli nájsť svoje využitie. Ak nie, odovzdajte ich v predajniach s elektronikou, alebo na zbernom dvore. Rovnako tam patria použité baterky, svetielka zo stromčeka či iné drobnosti, ktoré vám nielen na Vianoce, ale aj počas roka doslúžia.

Nevhodné dary

Ak sa vám stalo, že ste dostali dar, ktorý neviete využiť, alebo už jeden taký doma máte, posuňte ho niekomu, koho poteší. Ak aj nie medzi priateľmi, tak možno máte príležitosť urobiť radosť aj cudzím ľuďom. Je však aj mnoho bazárov, kde si môžu tieto veci nájsť nového majiteľa. Rovnako tak vy môžete za zlomok pôvodnej ceny zbaviť niekoho iného vecí, ktoré nechcú, nepotrebujú či nevyužijú.

Oblečenie

Zrejme nové tričko, ktoré sa vám nepáči nepoputuje rovno do kontajnera, no ak vám bude roky stáť v skrini, tiež to nie je kto vie čo...Darujte, vymieňajte, predávajte na platformách, ktorých je viac než dosť. Aj tu platí, že všetko si nájde svojho majiteľa. Alebo darujte oblečenie tým, ktorí to potrebujú najviac. Sociálne slabšie rodiny či ľudia bez domova by takémuto daru iste nepovedali nie. Darujte však len pekné, neobnosené šatstvo. To staré či poškodené vyhoďte do kontajnerov na to určených, prípadne odovzdajte v predajniach s oblečením, ktoré takéto šatstvo zbierajú a ďalej recyklujú.

Kontajnery

Žltý kontajner je určený na všetky plasty. Pokojne môžu byť aj mierne znečistené, no nemali by obsahovať žiadne tekutiny, zvyšky jedla či kozmetiky. Plast pred vhodením do kontajnera poriadne pokrčte, aby bol objem čo najmenší. Nezabudnite, že na Slovensku plastové fľaše či plechovky zálohujeme. Vrátiť ich môžete takmer v každej predajni potravín. Modrý kontajner slúži na zber papier. Aj tu však platí pravidlo, že by nemal byť papier mokrý, mastný či inak znečistený. Papier pred vyhodením pokrčte a až potom vyhoďte. Kartóny narežte na menšie časti. Myslíte na to, aby ste kontajner nezaplnili len vašim odpadom. A kam so stromčekom? Položte ho ku kontajnerom, ideálne do ohrádky, ktorá je vedľa nich postavená. Len tak máte istotu, že váš vianočný stromček bude zlikvidovaný tak, ako má byť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:48