Vyprážaný kapor by na Štedrý deň nemal chýbať-dreamstime
StoryEditor

Na vyprážanie sú vhodné len niektoré druhy rýb. Pri ostatných zvoľte radšej iný druh prípravy

23.12.2023, 14:00
Životný štýl

Ani na vašom štedrovečernom stole nesmie chýbať zemiakový šalát a chutná ryba? Väčšina z vás sa pri jej príprave drží klasického vyprážania. Niektoré druhy rýb však vôbec nie sú vhodné na tento druh prípravy.

Kým niektoré ryby sú vďaka vyprážaniu chutné, iným tento typ prípravy vôbec neprospeje.

Tieto ryby určite nevyprážajte

Losos či tuniak si už vo vašich jedálničkoch nachádzajú stále miesto. Sú oveľa dostupnejšie, zdravé a v neposlednom rade aj chutné. No práve týmto rybám, ktoré svojou textúrou pripomínajú steaky, stačí úplne málo a vyprážanie im rozhodne na chuti nepridá. Ideáne je, ak ich budete opekať z každej strany pár minút, inak sa vysušia a stratia aj svoju lahodnú chuť. Na vyprážanie tiež nie sú vhodné makrely, morský čert a podobné typy morských aj sladkovodných rýb.

Smelo vyprážajte

Aj keď by ste sa mali vyprážaným jedlám skôr vyhýbať než ich vyhľadávať, počas Vianoc a podobných príležitostí pokojne urobte výnimku. Na vyprážanie je vhodný kapor, ktorý neodmysliteľne patrí práve k Vianociam. Skvele chutí tiež vyprážaná aljašská treska, halibut, ale tiež sumec či pstruh. Aj jedna z našich najvzácnejších rýb zubáč, bude chutiť skvele, nech ho pripravíte akokoľvek. Aj vypražený. Všetky spomenuté ryby majú menšie množstvo tuku, pevnú štruktúru a jemnú chuť. Na dochutenie vám postačí soľ, korenie či trošku citrónovej šťavy. Ak sa rozhodnete pre pečenie, určite nezabudnite na maslo či rôzne druhy bylín, vďaka ktorým budú vaše ryby chutiť ešte o niečo lepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 06:51