Ak vám počas pečenia budú chýbať vajíčka, nahraďte ich inými surovinami.dreamstime
StoryEditor

Chýbajú vám vajíčka? Nahraďte ich ingredienciami, ktoré máte bežne doma

16.12.2023, 14:00
Životný štýl

Tak ako gazdinky, už ste zahájili vianočné pečenie? Nie len v tomto predvianočnom období, ale aj počas roka sa vám pokojne môže stať, že vám v kuchyni bude chýbať jedna z hlavných ingrediencií, bez ktorej sa nezaobíde takmer žiadne pečenie a tým je vajíčko. No ako sa hovorí, nič nie je nenahraditeľné a ani vajce. Použiť môžete niektorú z nasledujúcich surovín.

Pri pečení koláčikov, muffinov či iných sladkých dobrôt môžete chýbajúce vajíčka nahradiť potravinami, ktoré máte bežne doma.

Semienka

Jedno veľké vajíčko vám úplne nahradia buď ľanové, alebo chia semienka. Stačí pomlieť 1 polievkovú lyžicu semienok, ktoré máte práve doma a pridať 3 polievkové lyžice vlažnej vody. Premiešajte a nechajte aspoň 10 -15 minút odstáť, aby zmes napučala. Následne ju pridajte k ostatným surovinám, ktoré na prípravu konkrétneho koláčika potrebujete.

Aquafaba

Túto náhradu pravdepodobne doma bežne nemáte. Známa je skôr medzi vegetariánmi či vegánmi, ktorí ju namiesto vajíčok používajú bežne. Najčastejšie nahrádza vyšľahané bielka. Je to tekutina, respektíve nálev, v ktorom je sterilizovaný varený cícer. Nálev je bohatý nie len na sacharidy, ale aj bielkoviny a pomocou ručného mixéru ním vyšľaháte dokonalý sneh, ktorý bude na nerozoznanie od toho vaječného.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:56