Žuvačky zaženú chuť na sladké.pexels
StoryEditor

Žuvačky pri chudnutí áno, či nie? Týmto mýto neverte

01.12.2023, 12:00
Životný štýl

Žuvačky sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené. A to nie len preto, že vďaka ním budete mať svieži dych. Mnohí nimi zaháňajú chuť na sladké, ale aj na snacky, ktoré by si často medzi hlavnými chodmi dopriali. Sú však vhodné aj pri diétach? Kým niektoré štúdie tvrdia, že áno, veľa odborníkov sa prikláňa k názoru, že vám naopak škodia.

Tak ako pri všetkom, aj tu platí, že veľakrát veríme najmä mýtom, ktoré s realitou nemajú nič spoločné.

Pozor na toto

Ak je niečo, na čo by ste si pri žuvačkách mali dať pozor, je to práve to, aké si vyberiete. Dbajte v prvom rade na to, aby boli bez cukru, inak si pravidelným žuvaním koledujete o zvýšený výskyt zubných kazov. Na druhej strane žuvačky, ktoré sú dosladené niektorými prírodnými sladidlami majú jemné laxatívne účinky. No to by ste ich museli vyžuť skutočne veľa. Ak sa však  rozhodnete pre žuvačky bez cukru, minimalizujete tvorbu zubných kazov.

Mýtus, alebo pravda?

Pravdou je, že žuvaním žuvačiek sa zvyšuje produkcia enzýmov, ktoré majú vplyv na trávenie. Údajne by tak mali ľudia, ktorí žujú žuvačku, pociťovať hlad oveľa rýchlejšie. No to až také jednoznačné nie je. V prvom rade prieskumy ukázali, že práve vďaka žuvačke mnohokrát zaženiete chuť len tak niečo vyjedať. Žuvačka dokonca potlačí chuť na sladké a iné potraviny, na ktoré máte chuť medzi jednotlivými hlavnými chodmi.

Výhody žuvačiek

Nedávnej štúdie sa zúčastnilo niekoľko ľudí, ktorí žuli žuvačku počas jednej hodiny aspoň 15 minút. Nielenže ich skutočne neprepadali žiadne chute, ktorých sa najmä počas diéty chcete vyvarovať, ale dokonca mali tendenciu pripraviť si o niečo menšie porcie jedál. Respektíve množstvo, ktoré skonzumovali, bolo o niekoľko percent menšie, než množstvo jedla, ktoré zjedli tí, ktorí žuvačku nemali. Je tu teda akýsi predpoklad, že ak žujete žuvačku, ste oveľa rýchlejšie sýti. Pri chudnutí je to presne to, čo potrebujete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 17:43