Zemiaky nie sú také obyčajné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.dreamstime
StoryEditor

Zemiakovú šťavu už nikdy viac nevyhodíte. Na toto všetko ju môžete použiť

24.10.2023, 08:00
Životný štýl

Zemiaky sú bežnou súčasťou jedálničkov. Dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby a veľakrát ich práve pre ich dostupnosť považujeme za príliš obyčajné. Opak je však pravdou. A nie len samotné zemiaky, ale šťava z tejto zeleniny, ktorá po väčšine končí v odpade má množstvo pozitívnych účinkov na vaše zdravie, pleť, ale aj náladu.

Šťavu zo zemiakov si môžete pripraviť ich jednoduchým odšťavením, alebo si ju odložte keď vám zostane pri príprave niektorých pokrmov. Benefitov má viac než dosť.

Regenerácia

Zemiaková šťava dokáže skvele pomôcť v prípade, že vás trápi paradentóza, afty, prípadne zápaly v ústach. Stačí, keď ju budete párkrát za deň kloktať a eliminujete tieto problémy. Je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý ako dobre viete bojuje proti predčasnému starnutiu pleti, ale zároveň podporuje tvorbu kolagénu. V neposlednom rade má silné antioxidačné účinky a pomôže tak s budovaním imunity, ako aj pri hojení rán či regenerácii pokožky.

Nervová sústava aj trávenie

Zemiaky obsahujú aj aminokyselinu tryptofan, ktorá má priaznivý vplyv na tvorbu serotonínu aj melatonínu. Práve vďaka nemu budete nie len dobre spať, ale aj vaša nálada bude o niečo pozitívnejšia. Navyše vám zemiaková šťava pomôže pri tráviacich problémoch a tiež pri hnačke, zápche či nafúknutom bruchu. V prípade, že vás niektorý zo spomenutých problémov trápi, popíjajte po dúškoch zemiakovú šťavu. Vždy ju však konzumujte čerstvo odšťavenú.

Krásna vďaka zemiakom

Vďaka zemiakovej šťave môžete podporiť zdravie vašej pleti. Účinok znásobíte, ak ju budete nie len popíjať, ale aplikovať ju aj priamo na kožu. Skvelou voľbou je aj kúpeľ, do ktorého pridáte zemiakovú šťavu.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 03:31