Vypočítajte si, kedy potrebujete odísť do postele.pexels
StoryEditor

Chcete sa ráno budiť vyspatí a svieži? Jednoduchým výpočtom zistíte, kedy by ste mali ísť spať

22.10.2023, 08:00
Životný štýl

Zobudiť sa ráno vyspatí do ružova nie je úplnou samozrejmosťou. Dokonca to nemusí byť pravidlo ani po tom, ako ste si dopriali luxusných 8 a viac hodín spánku. Ak sa budíte unavení, zrejme máte zlý spánkový cyklus. To, kedy by ste mali zahájiť odchod do postele sa však dá jednoducho vypočítať.

Spánok je veľmi dôležitý a to ako sa vyspíte, má vplyv na to, ako sa budete cítiť počas celého dňa.  Skúste spánkovú kalkulačku, ktorá vám to o niečo viac zjednoduší.

Spánková hygiena

V prvom rade by ste mali dbať na spánkovú hygienu. V skratke to znamená prihliadať na to, čo vo večerných hodinách konzumujete, tiež to, aby ste nejedli hodinu pred odchodom do postele. Negatívny vplyv na spánok má tiež alkohol a v neposlednom rade sledovanie televízie, pozeranie do mobilného telefónu, či dobiehanie pracovných restov. Najskôr skúste teda popracovať na týchto nedostatkoch.

Dodržte cyklus

Dôvod, prečo sa cítite unavení je jednoduchý. Zobudíte sa v nesprávnom cykle vášho spánku. Počas noci  5 – 6 krát prejde váš spánok 90 minútovým cyklom. Práve vďaka tomu si dokáže vaše telo dostatočne odpočinúť. Počas tejto hodinky a pol prebehne ďalších päť spánkových fáz. Prvé štyri tvorí NREM fáza, počas ktorej je spánok úplne najhlbší. Piata fáza pripomína bdenie. Váš spánok je plytší, a vám sa počas tejto fázy snívajú sny. S pojmom REM fáza ste sa už v súvislosti so spánkom zrejme stretli a toto je práve posledná fáza. Ak sa teda zobudíte v momente, kedy sa neukončil celý 90 minútový cyklus, môžete pociťovať únavu či nedostatok energie.

Jednoduchý výpočet

Ak teda chcete vedieť kedy by ste mali ísť spať, aby ste sa vyspali do ružova, mali by ste rátať s tým, že potrebujete prejsť piatimi až šiestimi cyklami, ktoré trvajú 90 minút. Zároveň k tomuto číslu treba pripočítať čas zaspávania, ktorý je v priemere okolo 14 minút. Príklad: Ak si ráno potrebujete nastaviť budík o 7:00, v tom prípade si svoj odchod do postele načasujte na 21:46, 23:16, alebo 46 minút po polnoci.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 16:16