Poriadok v kuchyni má na harmóniu v domácnosti väčší vplyv ako by ste si mysleli.dreamstime
StoryEditor

Upracte si kuchyňu a budete šťastnejší. Podľa psychológov je poriadok v tejto miestnosti kľúčový!

09.10.2023, 11:06
Životný štýl

Hovorí sa, že čistota je polovica zdravia. Asi na tom niečo bude. Podľa psychológov je uprataná kuchyňa ZÁKLAD RODINNEJ POHODY.

Kuchyňa je najdôležitejšia miestnosť v domácnosti. Práve tam si varíme rannú kávu, obedujeme, večeriame... Je však omnoho viac ako len priestor na prípravu jedla. Ak chcete zmeniť svoj život k lepšiemu, začnite teda v kuchyni, a najlepšie ešte pred Vianocami.

Majstri feng šuej, čínskeho umenia šťastného života, hovoria, že v kuchyni majú byť zastúpené všetky štyri živly – oheň, zem, vzduch aj voda. Keď ich správne usporiadate, zmení sa zároveň aj váš vnútorný život.

Nové pravidlá

Je dokázané, že upratovanie má pozitívne účinky na psychiku. Keď si prevetráme byt a vyhádžeme pár zbytočných krámov, hneď sa nám lepšie dýcha, sme vyrovnanejší, pokojnejší a neprepadáme zbytočne úzkostiam.

Skôr ako sa pustíte do upratovania, postavte sa k vchodu do miestnosti a nechajte ju na seba pôsobiť. Ako sa v nej cítite? Ktoré veci sú vám príjemné a čo vás, naopak, rozčuľuje?

Kuchyňu si rozdeľte na štyri časti, z ktorých každá zodpovedá jednému živlu. Všetko, čo je studené, prináleží zemi, to, čo je spojené s umývaním, je viazané na vodu. Kuchynská elektronika je záležitosťou ohňa a napríklad horné zavesené skrinky a police patria k živlu vzduchu. Viac o usporiadaní podľa živlov sa dozviete ďalej. Znie to síce zložito, ale je to veľmi jednoduché. Podstatné je, aby ste veci vždy dávali na správne miesto. Potom sa upratovanie stane hračkou.

Rituál siedmich minút

Počas upratovania asi narazíte na to, že máte doma veľa vecí, ktoré nepoužívate. Čo s nimi? Uložte ich na mesiac do škatule. Keď si na ne za to obdobie nespomeniete, zbavte sa ich. Prípadne ich predajte alebo darujte. V prázdnejšej kuchyni sa vám bude lepšie udržiavať poriadok. Denne si nájdite sedem minút na to, aby ste všetky štyri živly uviedli do poriadku. Keď sa naučíte upratovať priebežne, budete sa vo svojej kuchyni cítiť veľmi príjemne.

Ako na to?

Rozdeľte si kuchyňu podľa štyroch živlov. Bude sa vám ľahšie udržiavať a ešte sa dozviete všeličo zaujímavé o svojej duši.

ELEMENT ZEME

Čo sem patrí:

Chladnička, mraznička, spodné šuplíky, ale aj všetky kuchynské pomôcky, ktoré patria k chladeniu (formičky na ľad, vrecúška na mrazenie potravín).

Ako si nastaviť „ľadový“ poriadok

Vyprázdnite chladničku vrátane mraziacich priehradiek a nechajte ju rozmraziť. Jednotlivé priestory dôkladne umyte, potraviny po záruke okamžite vyhoďte.

Roztrieďte potraviny podľa zón chladu. Tie, ktoré rýchlo podliehajú skaze, dajte dolu, tvaroh a syry doprostred, varené jedlá hore. Maslo a mlieko skladujte vo dverách, zeleninu a ovocie v zásuvkách. Priehradky neprepĺňajte, aby všade mohol prúdiť vzduch.

Raz mesačne urobte revíziu chladničky: Vyložte všetko von a pozrite sa na dátum spotreby. To, čo je potrebné zjesť rýchlo, dajte dopredu

Vedeli, ste že...

... chladnička je odrazom vašej momentálnej psychickej kondície? Podľa psychológov je útočiskom zmyslových radostí. Ak v nej máte len pár dochucovadiel alebo fliaš vína, znamená to smútok a duševnú nepohodu. Vyskúšajte si preto položiť otázku: Prečo sa k sebe správam tak nepekne? Z akého dôvodu si nedoprajem dobré a zdravé jedlo, ktoré mi dodá energiu? Ako by som to mohol/mohla zmeniť?

ELEMENT VODY

Čo sem patrí:

Voda symbolizuje obnovu a život. V kuchyni tomuto elementu patrí všetko, čo má niečo spoločné s čistením, teda umývačka, drez, hubky a handričky na riady a podobne.

Ako si nastaviť „vodný“ poriadok:

Umyte a vyleštite drez. Ak nechcete používať chemické prípravky, môžete sa spoľahnúť na ocot a jedlú sódu. Potom odvápnite pomocou kyseliny citrónovej rýchlovarnú kanvicu. Roztok nechajte chvíľu odstáť v kanvici, potom ho vylejte. Nakoniec ju umyte a uvidíte, že bude opäť ako nová.

Vyčistite umývačku a preberte zásoby čistiacich prostriedkov (hubiek a kefiek), aby bolo všetko hneď po ruke.

Každý deň umývajte špinavý riad. V žiadnom prípade nedopustite, aby špinavé veci ničili vašu duševnú pohodu.

Vedeli ste, že...

... upratovanie je zdravé? Práca s handrou je vraj dobrý spôsob, ako sa popasovať s úzkosťou, so stresom alebo zlými emóciami. Uprataná kuchyňa má ešte jeden pozitívny efekt: Motivuje k chudnutiu, v chaotickom prostredí máme totiž sklony viac jesť. Prečo? Chaos vyvoláva paniku, ktorú väčšina z nás chce prebiť jedlom. Naopak, čistota a poriadok v kuchyni dávajú mozgu signál, že je všetko v poriadku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 08:17