S nadmerným potením vám pomôže odvar z orechových listov.pexels
StoryEditor

Pripravte si odvar z orechových listov a zbavte sa spotených nôh raz a navždy

12.09.2023, 08:00
Životný štýl

Hoci je leto už pomaly za nami, potenie vás sprevádza celoročne. Je to prirodzené a bežné antiperspiranty si urobia svoju prácu dostatočne, aby ste sa cítili komfortne počas celého dňa. No čo ak trpíte nadmerným potením a to najmä nôh? Pomôže vám odvar z orechových listov.

Orechové listy môžete využiť celoročne. Ich zber je síce najlepšie zahájiť už na jar, no ak ste to nestihli, alebo ste o účinných látkach v týchto listoch nevedeli, pokojne si zásoby môžete urobiť aj teraz.

Listy z orecha

To, vďaka čomu vám listy z orecha dokážu pomôcť, napríklad aj pri nadmernom potení nôh je, že obsahujú antibakteriálne látky. Tie bránia vzniku aj šíreniu baktérii a bojujú tak nie len proti zápachu, ale tiež proti mykózam či plesniam, ktoré často trápia mnoho ľudí. Okrem toho sú zdrojom karteniodov a flavonoidov a tiež vitamínov C a E. Práve kombinácia týchto látok sa pri lúhovaní listov uvoľňuje do vody. Výluh, alebo čaj z orechových listov môžete použiť aj na oplachovanie vlasov, ak im chcete dodať chýbajúci lesk. Popíjaním odvaru si uľavíte od tráviacich ťažkostí.

Orechový odvar

Najlepšie je pripraviť si vždy čerstvý odvar a nohy v ňom kúpať aspoň tri až štyrikrát týždenne. Veľkú hrsť listov pridajte do troch litrov vody a varte približne 5 minút. Odvar buď nechajte vychladnúť, aby ste si nohy nepopálili, alebo ho zrieďte so studenou vodou. Nohy si máčajte aspoň po dobu pol hodinky. Zbaví vás baktérií a optimalizuje činnosť potných žliaz.

Pozor na topánky

Zapáchajúce topánky dokážu poriadne znepríjemniť život. Je to spôsobené najmä baktériami z nôh, ktoré sa do topánok dostanú. Preto dbajte aj na správnu starostlivosť o vašu obuv. Existujú antibakteriálne spreje a antiperspiranty, ktoré nielenže eliminujú zápach, ale aj mikroorganizmy, ktoré sa v obuvi nahromadia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 22:33