Spotené nohy dokážu poriadne znepríjemniť život.dreamstime
StoryEditor

Účinné rady ako zabojujete proti poteniu nôh

09.07.2023, 08:00
Životný štýl

V lete nie sú spotené nohy nič nezvyčajné, no ani príjemné. Najmä ľuďom, ktorí trpia nadmerným potením nôh to spôsobuje diskomfort, kvôli ktorému si ani jedno z najkrajších období v roku nevedia naplno užiť. No aj v tomto prípade predsa len existuje pár rád, ako potenie zmierniť.

Pravidelná hygiena je samozrejme základ. Občas však len jedenkrát za deň nestačí.

Toto nerobte

Aby ste zápach a potenie nôh minimalizovali, rozhodne prihliadajte hneď po hygiene na materiály z ktorých sú vyrobené vaše ponožky či obuv. V prípade, že máte s potením nôh naozaj veľký problém, kvalita by mal byť na prvom mieste. Najmä v lete noste čo najčastejšie otvorenú obuv a ak už musíte nosiť aj ponožky, meňte si ich niekoľkokrát za deň. Aj vaša obuv potrebuje čas na to, aby preschla. Ak je to teda možné, striedajte si topánky, pravidelne ich perte a čistite a na škodu nie sú ani špeciálne spreje do topánok ktoré ich zbavia zápachu, no zároveň ich dezinfikujú.

image

Nohám doprajte kvalitnú obuv.

pexels

Večerná starostlivosť o nohy

Začneme starostlivosťou o nohy po príchode domov. Sprcha nesmie chýbať, no potiace sa nohy potrebujú aj extra starostlivosť. Kúpeľ nôh je v tomto prípade priam žiadúci. Skvelou voľbou je čaj z mäty či šalvie, ktorý pridáte do vlažnej vody. Obe z týchto rastlín vaše nohy nie len osviežia, ale majú aj chladivé a dezinfekčné účinky. Nohy v kúpeli nechajte aspoň 15 – 20 minút. No tu ešte ani zďaleka nekončíme. V boji proti poteniu účinkujú aj taníny ktoré obsahuje napríklad čierny čaj. Preto aj nohy ponorené denne do kúpeľa z čierneho čaju budú oveľa viac odolnejšie a budú sa menej potiť. Pár kvapiek tea tree oleja robí tiež hotové zázraky. Nezabudnite si na záver nohy nakrémovať.

Pripravte nohy na celý deň

Ráno rozhodne použite antiperspirant na nohy. Ten môžete mať dokonca po ruke aj počas celého dňa. Predovšetkým ak vás čaká dlhý deň v práci a následne nejaká návšteva, nebudete mať zo seba či zo spotených nôh zlý pocit. Ak sú vaše nohy non stop mokré od potu, potom by prvou pomocou mohol byť aj detský púder, ktorý nadmerný pot pohltí. Chladivé no zároveň dezinfekčné účinky má aj obyčajná alpa, ktorú kúpite za pár Eur. Vaše nohy osvieži aj dezinfikuje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 03:48