Zápach z uterákov môžete jednoducho odstrániť.pexels
StoryEditor

Zapáchajú vám uteráky? Vyvarujte sa niektorých chýb a použite tieto 3 ingrediencie

07.09.2023, 14:00
Životný štýl

Zapáchajúce uteráky sú postrach každej domácnosti. Aj napriek tomu, že sú čerstvo opraté zacítite pach hneď po prvom použití. Nemusíte ich však zo zúrivosti hneď vyhadzovať. Stačí pár opatrení a uteráky budú opäť ako nové.

Správna teplota vody, ale aj pracie prostriedky ovplyvňujú to, či budú (nielen) vaše uteráky voňať, alebo naopak, zapáchať.

Začnite od práčky

V prvom rade by ste svoju pozornosť mali venovať samotnej práčke. Usadeniny, zanesený filter či mastnota sú pri denno – dennom používaní práčky úplne bežné. Väčšinou periete veci na rýchlych programoch a na nižších stupňoch? Aj toto je jeden z problémov. Venujte práčke a jej očiste dostatočnú pozornosť a odrazí sa to aj na kvalite akou bude prať vaše obľúbené kúsky. Pustite prázdnu práčku na čo najvyššiu teplotu bez bielizne a nezabudnite do nej pridať ocot. Práve vysoká teplota rozpustí usadeniny a mastnotu, ktorá sa usadila v bubne práčky. Ocot ju dokonale vyčistí. Následne nezabudnite poriadne umyť všetky dávkovače na pracie prostriedky.

Vysoká teplota

Uteráky v sebe skrývajú rôzne mikroorganizmy, ktorým sa darí najmä vo vlhkom prostredí. Šupinky či čiastočky odumretej kože, mastnotu...to všetko a ešte oveľa viac zachytia na seba vlákna uteráku. Nízka teplota nič z toho dôkladne neodstráni. Uteráky perte vždy minimálne na šesťdesiatke. Až vyššia teplota dokáže odstrániť to všetko, čo sa na uterákoch nahromadilo.

image

Pridajte do práčky kypriaci prášok.

pexels

Tipy od gazdiniek

Zatuchlín sa jednoducho zbavíte aj vďaka prostriedkom, ktoré má doma takmer každá gazdinka. Ide o ocot, kypriaci prášok do pečiva a jedlú sódu. Ak a rozhodnete pre ocot, pridajte ho do priehradky na aviváž, použite aj prací prostriedok a vyperte uteráky a osušky na vyššej teplote. Kypriaci prášok sa pridáva priamo do bubna a jedno vrecko budete potrebovať na jednu dávku bielizne. Použite aj aviváž a gél, alebo prášok na pranie. Kypriaci prášok odstráni zápach, no vašej bielizni dodá aj jas a dokonca dokáže osviežiť farby. Tretím spôsobom ako sa zbaviť zápachu, je použitie jedlej sódy. Tento trik môžete použiť na uteráky, ale aj na oblečenie, v ktorom napríklad cvičíte a máte pocit, že je aj napriek pravidelnému praniu zatuchnuté. Veci dajte do väčšieho vreca, napríklad na smeti a vsypte do neho aj jedlú sódu. Vrece zatvorte a nechajte pôsobiť počas noci. Následne stačí vyprať bežným spôsobom.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. september 2024 20:51