Vyvarujte sa chýb pri pití kávy.pexels
StoryEditor

Kávičkári pozor! Dávajte si pozor na chyby, ktoré často pri pití tohto nápoja robíte

04.09.2023, 14:00
Životný štýl

Káva je nápoj, ktorému holduje množstvo ľudí. Má pozitívne účinky na vaše zdravie, no v niektorých prípadoch vám dokáže aj uškodiť. Najmä ak si nedáte pozor na to kedy, koľko a akú kávu pijete. Aby ste ťažili len z jej benefitov, vyhnite sa chybám, ktoré veľa kávičkárov robí.

Väčšina ľudí siaha po káve hneď po prebudení. Majú totiž pocit, že až vtedy sa dokážu poriadne zobudiť a začať normálne fungovať. Pravda je však úplne inde.

Energia v podobe kortizolu

Ešte niekoľko hodín po prebudení máte v krvi vyššiu hladinu kortizolu. Práve vďaka tomuto hormónu máte dostatok energie bezprostredne po zobudení a aj o niekoľko hodín neskôr. Klesať začína až zhruba 3 – 4 hodinky po tom, ako opustíte posteľ. A práve vtedy by ste si mali dopriať vzpruhu v podobe kávy.

5 a dosť

Dopovať sa kávou počas celého dňa nie je úplne ideálne. Ak presiahnete doporučenú dávku kofeínu, ktorá je zhruba 400 miligramov, koledujete si skôr či neskôr o rôzne zdravotné problémy. Nezabúdajte tiež na to, že kofeín obsahujú aj iné nápoje ako čierny či zelený čaj, ale aj kolové drinky. Ak sú teda súčasťou vášho pitného režimu, zohľadňujte to v počte vypitých káv.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 02:13