FOMO sa netýka len mladých ľudí.dreamstime
StoryEditor

Čoraz viac ľudí trpí syndrómom FOMO. Urobte si rýchly test a zistíte, či k nim patríte aj vy

10.08.2023, 08:00
Životný štýl

Sociálne siete sú plné informácii, ktoré sa tak rýchlo menia, dopĺňajú... Vaši priatelia či známe osobnosti zdieľajú svoje zážitky a vy klikáte a sledujete a dúfate, že vám nič neunikne. To vás núti mať telefón stále po ruke a priebežne kontrolovať, kde sa čo deje. Je však potrebné rozlišovať, či vás tieto informácie zaujímajú zo zvedavosti, alebo už trpíte takzvaným syndrómom FOMO.

FOMO je skratka pre anglický názov „Fear of Missing out“, doslova to znamená, že máte strach, že vám niečo unikne.

Ohrozená skupina

Ohrozenou skupinou sú najmä mladí ľudia. Tí najmä prostredníctvom sociálnych sietí zdieľajú kde sa práve nachádzajú, čo robia a s kým. A rovnako, ako sa radi podelia so súkromím zo svojho života, tak sledujú aj život tých ostatných. Neustále pozerajú do telefónu či nepribudne nejaká „storka“ či „post“ od ľudí, ktorých sledujú. Akonáhle tento priestor na sledovanie nemajú, prepadá ich strach z toho, že sa včas nedozvedia prípadné novinky. Práve tu sa naplno prejavu syndróm FOMO.

Toto je v poriadku

Je stále v poriadku ak venujete sociálnym sieťam pár minút. No podľa najnovších štatistík ľudia trávia na telefóne viac, ako dve a pol hodiny denne. Ak však ešte stále dokážete po uplynutí tohto času telefón odložiť a sústrediť sa na to, čo práve robíte, nie je to s vami najhoršie. Tú najväčšiu hrozbu predstavuje, ak aj po tom, čo telefón dáte bokom, ste myšlienkami stále v tomto virtuálnom svete. Porovnávate svoj život s tým, ktorí žijú vaši známi či neznámi. Chcete sa im vyrovnať, a často nadobúdate pocit, že ten váš život je v porovnaní so životmi iných, úplná nuda.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 19:37