Miešané nápoje majú viac kalórií ako obed.dreamstime
StoryEditor

Niektoré drinky majú viac kalórií ako obed. Vymeňte ich za tie, ktoré nenapáchajú toľko škody

04.08.2023, 14:00
Životný štýl

Viete ako to chodí, príležitosť na drink sa vždy nájde. O to viac v lete. Toto ročné obdobie je ako stvorené na stretávanie sa s priateľmi pri dobrom vínku či pive. A následne ste prekvapení, že aj keď na obed konzumujete prevažne šalátiky a vyhýbate sa zmrzline, aj tak sa vaša postava očividne mení. Nuž, tekuté kalórie sú tí najväčší zradcovia.

Ak si predsa len chcete z času na čas dopriať pohárik, vyberajte si s rozumom, pre čo sa rozhodnete. Kým niektoré drinky majú viac kalórií ako obed, iné vám samozrejme v rozumnom množstve, až tak neublížia.

Pivo

Pivo patrí azda k najobľúbenejším nápojom. A to nie len medzi mužmi. Tento chladený mok často pijú doslova na litre. To sa samozrejme skôr či neskôr odrazí aj na postave. Nie nadarmo sa hovorí, že niektorí muži majú „pivný pupok“. Svetlé pivo má v priemere okolo 37 kalórií na 100 ml. Čím viac stupňov, tým viac kalórií. To isté platí aj pre tmavé pivo, ktoré má zhruba o 10 kalórií viac oproti svetlému. Ochutené pivá majú rovnaké množstvo kalórií ako svetlé, no ak si vyberiete tie bez cukru, ušetríte na jednom nápoji až okolo 100 kalórií. Aj nealko pivo je v tomto smere oveľa lepšia voľba, než to alkoholické.

image

Pivo má tiež viac kalórií, ako by ste si mysleli.

dreamstime

Víno

Pohár vínka k jedlu či k televíznemu seriálu nie je nič výnimočné. Práve naopak, v mnohých domácnostiach je toto bežná večerná rutina. Aj tu sa však nemôžete čudovať, ak aj napriek stráženiu energetickej hodnoty v jedle, si neviete ustrážiť tukové vankúšiky pod kontrolou. Môžete si zvoliť menšie zlo a spomedzi vín si vybrať radšej suché než sladké, alebo polo sladké či polo suché. Ani šumivé víno na tom nie je až tak zle. Ak si dáte dva deci, prijmete zhruba 150 takzvaných prázdnych kalórií. Ak pri tomto množstve aj zostanete a nebudete popri tom chrumkať chipsy či oriešky, raz za čas to nebude pre vašu postavu žiadna tragédia. No ruku na srdce, realita býva úplne iná.

image

Aj pri víne si môžete vybrať "menšie zlo".

dreamstime

Miešané nápoje

Snáď najväčšou hrozbou sú v tomto prípade miešané nápoje, ktorým sa veľakrát ťažko odoláva. Vďaka príjemnej sladkej chuti sa pijú veľmi dobre a často nezostanete len pri jednom takomto drinku. A tu už nastáva ten spomínaný problém, že niektoré z týchto nápojov majú rovnako, ak nie ešte viac kalórií ako plnohodnotné jedlo. Napríklad taká piňacoláda, ktorá patrí k najobľúbenejším miešaným nápojom, má bez mála 300 kalórií. Pre porovnanie, takú istú energetickú hodnotu má napríklad dusená ryža s pečeným hydinovým mäsom. Najčastejšie objednávaný letný nápoj je tiež Aperol spritz, tu si vyčerpáte zhruba 220 kalórií a veľmi podobne sú na tom aj Mohito a iné miešané nápoje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 12:09