V takýchto prípadoch sa skutočne neoplatí robiť žiadne kompromisy. Odrezané konce, ba ani tepelné spracovanie nestačí. A to isté platí aj pre uhorky.
Horká chuť
Už sa vám stalo, že po rozkrojení a ochutnaní cukety či uhorky ste narazili na horkú chuť? Ak áno, môžete si byť istí, že práve tieto plody obsahovali látku kukurbitacin, ktorá je jedovatá. Pri uhorkách či cuketách, ktoré majú takúto horkú chuť nie sú na mieste žiadne kompromisy. Práve naopak, mali by čo najskôr skončiť v odpadkovom koši. Ak si myslíte, že im pomôže zaváranie, tepelná či iná úprava, ste na omyle. Chuť možno prerazíte výrazným korením, alebo bylinkami, no pre vaše zdravie to môže mať následky, ktoré si nikto neželá.
Prirodzená stopka
Práve horká chuť väčšinu z vás stopne pred tým, aby ste pokračovali v konzumovaní potravín, ktoré majú takúto výrazne nepríjemnú chuť. No aj malé množstvo vám môže spôsobiť tráviace problémy, najčastejšie hnačky a zvracanie. Sú však známe aj prípady, kedy práve jedovatá cuketa otrávila dôchodcu z Nemecka v dôsledku čoho zomrel.
Buďte opatrní
Ak zacítite horkú chuť jedla, zrejme ho už ďalej jesť nebudete, no aby ste predišli vôbec takémuto znehodnoteniu jedla, ochutnajte vždy plátok uhorky či cukety. Semienka z tekvíc či cukiet, ktoré ste vypestovali doma radšej neodkladajte. Pri opeľovaní mohlo dôjsť ku kríženiu a ďalšia úroda môže obsahovať oveľa viac toxických látok. Mladé cukety či menšie uhorky bez veľkých jadier sú chutnejšie než tie, ktoré nechávate dorásť, aby boli čo najväčšie. Aj z hľadiska bezpečnosti je oveľa lepšie zbierať plody, kým sú menšie. Kukurbitacin sa zvykne viac tvoriť v prípade, že plody nemajú dostatok vlahy. Sucho samozrejme negatívne vplýva aj na samotný rast tejto zeleniny, preto záhradku pravidelne zavlažujte.