Toto sú najkrajšie cyklotrasy na Slovensku.dreamstime
StoryEditor

Na bicykli po Slovensku: Toto sú najkrajšie cyklotrasy, ktoré vás prevedú celou našou krajinou

15.07.2023, 10:00
Životný štýl

Konečne sa vám v práci podarilo vybaviť pár dní dovolenky? Čo keby ste namiesto iných štátov využili tento čas na preskúmanie našej malebnej krajiny? Možno ste to nevedeli, no na Slovensku sa nachádza viac ako 13 000 kilometrov vyznačených cyklotrás. Každá z nich je niečím jedinečná a my sme pre vás vybrali tie najkrajšie.

Ak neviete, čo s deťmi cez víkend alebo kam na dovolenku, mali by ste si oprášiť bicykel Vďaka cyklotrasám, ktoré sa tiahnu po celom Slovensku, môžete spoznať malebné kúty našej krajiny či iné čarovné miesta. Na svoje si prídu skúsení, ale aj neskúsení cyklisti. Pozrite sa, z ktorých trás si odnesiete spomienky, na ktoré už nikdy nezabudnete.

Dunajská cyklotrasa

Z Bratislavy do Štúrova vedie 168 km dlhá cyklotrasa. Väčšinou je tvorená asfaltovým povrchom a keďže na nej nenájdete žiadne veľké prevýšenie, je vhodná najmä pre rodinky s deťmi. Prvý deň môžete navštíviť jazero Veľké Čunovo či Vodné dielo Gabčíkovo. Druhý deň si nezabudnite všimnúť Číčovské mŕtve rameno či Veľkolélsky ostrov a na tretí deň zájdite do mesta Komárno.

Okruh okolo Liptovskej Mary

Liptovská Mara je nádherná sama o sebe, a preto môže byť okruh okolo nej nielen vhodný pre menej zdatných cyklistov, ale aj prekrásny. Na ceste sa môžete tešiť z výhľadov na Nízke či Západné Tatry, ale aj na návštevu skanzenu Havránok. Nezabudnite si so sebou pribaliť aj plavky.

Bicyklom cez Gaderskú dolinu

Prekrásne výhľady vám môže ponúknuť cyklotrasa, ktorá vedie cez Gaderskú dolinu a Turčianske Teplice. Po ceste môžete nahliadnuť na historické a prírodné pamiatky, vrátane vrchu Veľkej Fatry, zrúcaniny Blatnického hradu alebo jaskyne Čertova brána.

Hnilecká dolina

Cyklotrasa, ktorá vedie z Dediniek do Margecian, je dlhá približne 70 km. Prechádza cez prekrásnu Hnileckú dolinu, cez Národný park Slovenský raj až pri vodnú nádrž Ružín. Jej prevýšenie môže zvládnuť takmer každý, no pre deti sa neodporúča.

Veľký Hodrušský okruh

Dlhá a jedna z najťažších cyklotrás na Slovensku vedie cez nádherné Štiavnické vrchy. Najočarujúcejšie sú pohľady na banský vrch Kerling, tajch Moderštôlňa či Červená Studňa. Aj keď nie je vhodná pre každého, neznamená to, že po nej nemôžete prejsť aspoň pár kilometrov a napokon sa osviežiť v jazere.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 05:46