Serotonín prenáša informácie medzi jednotlivými neurónmi v mozgu.pexels
StoryEditor

Náladu vám zlepší serotonín – hormón šťastia. Vďaka týmto potravinám ho budete mať dostatok

30.06.2023, 14:00
Zdravie

Hormóny majú v tele človeka množstvo rôznych funkcií. Pokiaľ je vaša hormonálna rovnováha v poriadku, v podstate si ich ani neuvedomujete. Problém nastáva vo chvíli, keď začnú kolísať. To si ich nedostatok všimnete pomerne rýchlo. Ak ste dlhodobo náladoví, máte úzkosti či často prepadáte smútku, možno máte nedostatok serotonínu – hormónu šťastia.

Serotonín má okrem vašej nálady a psychickej pohody či nepohody tiež vplyv na váš spánok.

Serotonín

Serotonín je v podstate neurotranspmiter ktorý v mozgu plní úlohu prenosu impulzov a informácií medzi jednotlivými nervovými bunkami. Práve serotonín je jedným z najdôležitejších neurotransmiterov a vplýva na rôzne procesy v organizme.

Vplyv na psychiku

Serotonín je najčastejšie spájaný v prvom rade s psychikou a náladou ako takou. Ak ho zrazu nemáte dostatok, môžete upadať do depresií, môžete byť náladoví a častokrát aj podráždení. V niektorých prípadoch sa dokonca nedostatok serotonínu prejavuje aj zvýšenou agresivitou a v neposlednom rade aj bolesť človek zvláda oveľa horšie ako keď má tohto hormónu dostatok. Akonáhle nie je hladina serotonínu optimálna, pocítite to aj na kvalite vášho spánku.

image

Serotonínu sa hovorí aj hormón šťastia.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 13:55