Spánok s maskou na oči má samé výhody.pexels
StoryEditor

Maska na spanie: Zlepší váš spánok aj pamäť

05.07.2023, 14:00
Životný štýl

Dnes trpí nespavosťou omnoho viac ľudí ako v minulosti. Môže za to nie len životný štýl, ale aj technika, ktorou sú obklopení v podstate neustále. Práve tá často negatívne vplýva na kvalitu vášho spánku. Riešením je maska na spanie. Nestojí viac než pár eur a vy sa konečne vyspíte do ružova.

Nielen žiarenie či svetlo z telefónu, ale aj na prvý pohľad nenápadné diódy či svetlo prenikajúce spoza žalúzií má na vaše zaspávanie a spánok samotný, výrazný vplyv.

V absolútnej tme

Pokiaľ si v miestnosti kde spíte neviete zabezpečiť sto percentnú tmu, napríklad aj pomocou tmavých závesov, stavte na masku na oči. V prvom rade sa oveľa rýchlejšie tvorí melatonín, hormón, ktorý istým spôsobom zodpovedá za spánok. A v neposlednom rade si váš mozog oveľa viac oddýchne a pripraví sa tak na fungovanie do ďalšieho dňa. To napokon potvrdili aj rôzne štúdie.

Dve skupiny

Zámerom štúdie bolo zistiť, aký a či vôbec nejaký vplyv na spánok má nosenie masky na oči. Kým v prvej skupine mali zúčastnení masku na očiach každú noc po dobu piatich dní, druhá skupina spala v bežných podmienkach a samozrejme bez masky. Nechýbala však an

kupina kde síce účastníci masku na očiach mali, no prepúšťala svetlo.

Samé výhody

Dá sa povedať, že výsledky boli v tomto prípade jednoznačné. Skupina ľudí, ktorí spali s maskou na oči, bola oveľa viac sústredená počas dňa. Nemali problém s pamäťou a zároveň so spomienkami a vyjadrovaním. Za vyskúšanie tento experiment určite stojí!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 16:56