Cibrenie pamäte je dôležitejšie než si myslíte.dreamstime
StoryEditor

Precvičte si pamäť vďaka týmto technikám. Stačí naozaj málo

03.07.2023, 14:00
Životný štýl

Aby ste aj vo vyššom veku mali stále pamäť v kondícii, mali by ste ju pravidelne cibriť. Vďaka niektorým technikám a maličkostiam si ju nie len posilňujete, ale udržiavate ju v strehu. Trénovaniu pamäte by ste sa mali začať venovať aj v prípade, že často zabúdate, alebo klesá vaša schopnosť niečo si zapamätať.

Aj málo stačí na to, aby to s vašou pamäťou nešlo dole z kopca, ba práve naopak.

Čísla

Dnes už technológie za nás urobia pomerne veľa vecí. Spomínate si ešte ako ste si kedysi boli nútení pamätať rôzne telefónne čísla pretože neexistovali mobily? Alebo dátumy narodenia? Neexistovali pripomienky ktoré by vás na dôležité termíny či dátumy včas upozornili. Spoľahnúť ste sa museli len sami na seba. A na svoju pamäť. Skúste to z času na čas aj dnes. Čo tak si pár čísel na rodinných príslušníkov zapamätať a namiesto rýchlej voľby ich poctivo naťukať na klávesnici? Aj toto môžete urobiť preto, aby ste vašej pamäti dali pár dôležitých impulzov na to, aby fungovala tak ako má.

Naspamäť

Aj napriek tomu, že ste už dávno opustili školské lavice sa skúste z času na čas niečo nové naučiť. Prirodzene, naspamäť. Je na vás či to bude úryvok z knihy, báseň, ktorú sa práve učí vaše dieťa v škole, pieseň alebo nejaké nepodstatné informácie. Dôležité je, aby ste opäť svoju pamäť trošku stimulovali.

image

Aj pravidelným čítaním stimulujete svoju pamäť.

dreamstime

Večný študent

Nájdite si niečo, čo vás bude napĺňať a baviť a začnite sa opäť učiť. Pokojne to môžu byť základy cudzieho jazyka, alebo čokoľvek v oblasti umenia. Štúdiu venujte aspoň pár hodín týždenne, hoci aj ako samouk a uvidíte ako sa to pozitívne podpíše na fungovaní vašej pamäte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 04:11