Schudnite vďaka správnemu výberu potravín.dreamstime
StoryEditor

Chcete schudnúť? Nemusíte sa vzdať cukru ani ovocia. Vďaka týmto alternatívam ušetríte množstvo kalórií

24.06.2023, 10:43
Životný štýl

Ak patríte k tým ľuďom, ktorí si skutočne musia strážiť všetko čo dajú do úst, mali by ste vedieť, že predsa len je cesta ako ušetriť kalórie vo vašom jedle bez toho, aby ste sa priveľmi obmedzovali. A to najmä pri sladkých jedlách.

Vzdať sa sladkostí či lahodného ovocia je niekedy veľmi ťažké. No aj tu máte na výber.  

Sladidlá

Veríme, že biely rafinovaný cukor je vo vašom jedálničku sporadicky. A ak nie, tu je malý prehľad koľko kalórií majú niektoré sladidlá oproti takzvanému „bielemu jedu“. Sto gramov bieleho cukru predstavuje zhruba 401kcal. Trstinový cukor je síce zdravší, no čo sa kalórii týka, tak až na menší pokles ste na tom takmer rovnako. Trošku lepšie je na tom med ktorý má na rovnaké množstvo asi 333 kalórií, no ešte lepší je v tomto prípade čakankový sirup ktorý má až o polovicu menej energie na sto gramov. A pritom chuť zostáva rovnako skvelá a výživa tiež. Stévia sa vyznačuje nulovou kalorickou hodnotou a sladí rovnako ako cukor. Niekomu jej chuť síce prekáža, no dá sa na ňu zvyknúť. Najmä, ak viete, že vďaka nej môžete mať svoju figúru pod kontrolou. Zhruba 240 kalórií má brezový cukor, čo tiež nie je voči klasickému cukru zanedbateľné.

image

Pri niektorých druhoch ovocia môžete ušetriť desiatky kalórií.

pexels

Ovocie

Ovocie by malo byť denne na vašom tanieri. No aj v tomto prípade pozor na cukor. Predovšetkým ak sa snažíte o redukciu hmotnosti je dôležité aké ovocie si doprajete. Jedným z najobľúbenejších ovocí je banán. Sto gramov tohto sladkého ovocia má 94 kalórií. Pri jablku ušetríte zhruba 20 kalórií a dokonca ak si dáte jablko zelené, je to ešte o 10 kcal menej. Sto gramov hrušky má len 58 kalórií, čo je takmer o polovicu menej ako banán a čučoriedky majú len 44 kcal. To sú rozdiely, čo poviete? No pozrime sa ešte na sezónne ovocie ktorého je teraz neúrekom. Čerešne majú 69 kcal, sladučké broskyne len niečo málo cez 46 kcal, marhule sú na tom veľmi podobne a aj na nektarínkach si môžete pokojne pochutnávať. Skvelou správou je, že taký červený melón má len okolo 30 kcal na 100g a ostatné druhy melónov ako napríklad žltý, Galia či Cantaloupe na tom tiež nie sú najhoršie. Majú síce vyššiu cukornatosť, no kalórií medz 40- 60 na 100 gramov. Ani jahodám sa vôbec nemusíte vyhýbať. Sto gramov týchto sladkých plodov má 34 kalórií.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 20:46