Osvojte si tieto rituály a budete žiť omnoho dlhšie.dreamstime
StoryEditor

Ranná káva či spánok na správnej strane: Osvojte si rituály pre dlhovekosť

22.06.2023, 09:00
Životný štýl

Niekedy stačí urobiť malé veci a váš život môže byť omnoho kvalitnejší a vaše zdravie pevnejšie. Ak sa chcete dlho žiť, byť zdravé a stále krásne, mali by ste si osvojiť niekoľko rituálov, ktoré dokážu podporiť dlhovekosť. Pozrite sa, ktoré to sú.

Každá z vás má nejaké rituály, ktoré vám pomáhajú napríklad zlepšiť deň. Čo ak by sme vám však povedali, že existujú rituály, ktoré dokážu predĺžiť váš život? Môže to znieť akokoľvek zvláštne, no je to tak. Za tajomstvom dlhého života sa totiž skrývajú malé rituály, ktoré sa dajú zaradiť do dennej rutiny každej z vás. Pozrite sa, čo robiť pre dlhovekosť.

Nebojte sa slnečných lúčov

Áno, pokožku by ste nemali príliš vystavovať slnečným lúčom, no nie je ani dobré, ak na slnko nebudete chodiť vôbec. Totiž, slnečné lúče podporujú tvorbu vitamínu D, čím dokážu ochrániť bunky a zaručiť tak dlhší život.

Ráno s kávou

Ste veľkými milovníčkami kávy a pijete ju vždy ráno po zobudení? Je viac než možné, že budete dlhšie žiť. Kofeín je totiž skvelým pomocníkom pri zápaloch, zabraňuje vzniku rakoviny a ochorenia pečene. Rovnako tak vás zbaví únavy a podporí lepšiu koncentráciu. Samozrejme, káva nie je dobrá nalačno, no po zdravých raňajkách si ju s kľudom môžete dopriať.

Pozícia pri spánku

Nie, nie je jedno, v akej polohe spíte. Síce sa hovorí, že spánok na chrbte je najlepší kvôli vráskam, no nemá ho rada každá z vás. Práve z tohto dôvodu by ste mali spať na ľavej strane, kedy dokážete podporiť najmä zdravie srdca a zabránite jeho zaťažovaniu.

Naučte sa dýchať

Súčasná doba je uponáhľaná, vďaka čomu trpí väčšina z vás neustálymi úzkosťami, migrénami alebo stresom, ktorý spôsobuje zvýšený krvný tlak. Aby ste sa naučili pracovať s takýmito emóciami a zabránili vzniku nepríjemných problémov, môžete si pomôcť správnym dýchaním. Stačí, ak sa pomaly a zhlboka nadýchnete do brucha a pri výdychu stiahnete brušné svaly.

Vyčistená zubná kefka

Čistiť zuby by ste si mali pravidelne, najmenej dvakrát do dňa. Okrem správneho čistenia je však dôležitá aj starostlivosť o zubnú kefku. Ak si ju totiž budete po každom umytí dezinfikovať, môžete zabrániť vzniku problémov so zažívacím traktom.

Sprchovanie nôh

Aby ste posilnili cievy, oživili krvný obeh a tým si zaručili dlhší život, mali by ste si pravidelne sprchovať nohy vlažnou vodou. Stačí, ak budete prúd vody viesť od členka k vonkajšej strane nohy, kde ju chvíľu necháte pôsobiť.

Stretnutia s blízkymi

Ako sa cítite, keď ste s partnerom či rodinou? Príjemne? Skúste ich navštevovať častejšie a zaručíte si dlhší život. Totiž takéto stretnutia zvyšujú produkciu hormónu pohody, cítite sa viac uvoľnenejšie a lepšie sa vám hoja rany.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 16:11