Zatočte s nedeľnou depresiou jednoduchým spôsobom.dreamstime
StoryEditor

Prestaňte myslieť na pondelok: S nedeľnou depresiou môžete zatočiť jednoduchým spôsobom

18.06.2023, 09:00
Zdravie

Je piatok večer, idete do mesta, ráno sa zobudíte, zbehnete niekam k jazeru a akoby mávnutím prútika je zase nedeľa večer. Mávate úzkosť či stres z nadchádzajúceho pracovného pondelka? Prestaňte myslieť negatívne a naučte sa pracovať s nedeľnou depresiou. Iba tak si totiž plnohodnotne užijete víkend.

Je úplne normálne, že sa vám po príjemnom víkend nechce opäť do práce, no prečo nad tým premýšľate už v nedeľu? Mali by ste si uvedomiť, že pondelok nie je nejaký strašiak, ktorý číha za rohom a oberá vás o nedeľný odpočinok a kľud. Ak trpíte úzkosťou a depresiou z nadchádzajúceho dňa, je načase, aby ste s ňou konečne dobojovali. Stačí, ak si osvojíte niekoľko návykov.

Neodkladajte si úlohy na pondelok

V pondelok vás väčšinou na pracovnom stole čakajú nedokončené a nahromadené úlohy, ktoré ste si odložili z predchádzajúceho týždňa. Skúste si ich pre tento krát urobiť už v piatok, aby ste v pondelok ráno nemuseli byť v strese a pod tlakom. Zároveň si môžete napísať zoznam, v ktorom popíšete úlohy, ktoré vás čakajú v pondelok. Cez víkend ich však vypustite z hlavy a užívajte si relax.

Zmeňte myslenie

Ak sa chcete zbaviť nedeľnej depresie, predovšetkým by ste mali zmeniť vaše myslenie. Ak totiž celý víkend premýšľate nad tým, že vás toho najbližšie dni čaká veľa, verte tomu, že to tak aj naozaj bude. Skúste prestať predvídať a neprivolávajte si niečo, čo vôbec nemusí byť tak, ako si myslíte. Radšej si užite víkend strávený s rodinou.  

Naplánujte si víkend

Väčšina ľudí zvykne trpieť nedeľnou depresiou len kvôli tomu, že cez víkend nestihnú to, čo by chceli. Ak k nim patríte aj vy, skúste si v piatok urobiť zoznam toho, čo by ste chceli robiť. Či už to bude nejaký výlet, veľké upratovanie, rande s partnerom alebo návšteva rodiny. Ak totiž strávite víkend podľa vašich predstáv, omnoho ľahšie vkročíte do nového týždňa.

Odpočinok je dôležitý

Samozrejme, je normálne, že chcete cez víkend stihnúť všetko, čo sa dá. Občas by ste však mali aspoň tieto dni spomaliť a naozaj si oddýchnuť. Keď načerpáte sily a doprajete si čas len pre seba, v pondelok budete fungovať ako nikdy predtým.

Zabudnite na alkohol či sladkosti

Nedeľnej depresie sa môžete zbaviť aj správnou stravou. Predovšetkým sa vyhnite alkoholu, po ktorom vám nebude najlepšie a sladkostiam, ktoré spôsobia výčitky. Ak sa naopak na vašom tanieri bude v nedeľu nachádzať niečo zdravé, dodáte svojmu telu energiu a dobrú náladu, za ktorú bude v pondelok vďačné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:51