Naučte sa nakupovať zdravo a šetrne.dreamstime
StoryEditor

Naučte sa nakupovať zdravšie: Vďaka týmto trikom už nikdy neminiete na zbytočnosti, ale ušetríte

28.05.2023, 09:00
Životný štýl

Možno sa vám už stalo, že ste prišli z nákupu domov a zistili ste, že aj keď ste minuli desiatky eur, aj tak ste nekúpili to, čo ste reálne potrebovali. Vaša chladnička je síce plná, no nachádzajú sa v nej nezdravé zbytočnosti, ktoré by tam vôbec nemuseli byť. Aby ste sa naučili nakupovať zdravo a šetrne, pripravili sme si pre vás zopár tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

Túžite prísť z nákupu domov s pocitom, že ste kúpili len kvalitné a zdravé potraviny, ktoré ste naozaj potrebovali? V prvom rade by ste sa mali naučiť plánovať a poriadne sa pripraviť na každý nákup. Znie to možno náročne, no keď si to osvojíte, v konečnom dôsledku to pre vás bude rutina, bez ktorej si neviete predstaviť život. Pred nákupom venujte desať minút zoznamu, do ktorého napíšete, čo potrebujete nakúpiť. Takýmto spôsobom sa môžete vyhnúť nakupovaniu zbytočností a nezdravých vecí.

Ak chcete zároveň ušetriť, napíšte si zoznam podľa sekcii predajne, do ktorej najčastejšie chodíte. Tak sa môžete vyhnúť behaniu tam a späť, pri ktorom vám môže často zbehnúť pohľad na potraviny, ktoré reálne kúpiť nepotrebujete. Keď máte zoznam hotový, môžete sa pustiť do nakupovania. Pri ňom sa snažte držať týchto pravidiel.

image

Pred nákupom si spíšte zoznam.

dreamstime

Chytré rady pre zdravý nákup

  1. Nenakupujte s prázdnym žalúdkom: Tejto rady by ste sa mali držať ako oko v hlave. Keď totiž pôjdete do obchodu so škvŕkajúcim bruchom, okrem podráždenej nálady si domov prinesiete aj veľa nezdravého jedla, ktoré by ste s plným žalúdkom určite nekúpili.
  2. Snažte sa zmýšľať aj ekologicky: Keďže sa v súčasnosti mnohé ženy snažia žiť ekologickejšie, možno aj vy by ste mohli aspoň sčasti pomôcť našej planéte. Snažte sa siahať po potravinách, ktoré sú vo väčších a cenovo výhodnejších baleniach. Rovnako tak si nezabudnite zeleninu a ovocie uložiť do vlastných vrecúšok.
  3. Nebojte sa priplatiť si za kvalitu: Ak exitujú potraviny, ktoré používate na varenie a pečenie pravidelne, nebojte sa za ne priplatiť. Nielenže to ocení vaše zdravie, ale aj chuťové poháriky.
  4. Zabudnite na vzhľad: Pri nakupovaní by ste sa nemali pozerať len po potravinách, ktoré dobre vyzerajú, ale aj po tom, čo obsahujú. Vyhnúť by ste sa mali umelým sladidlám, vysoko spracovaným olejom a farbivám. Veď predsa, toto rozhodne nepatrí k zdravému nákupu.
  5. Preskúmajte regál: Určite ste už počuli o tom, že v obchodoch nie sú potraviny usporiadané v regáloch len tak hocijako. Keďže každý túži predať svoj produkt, tie najdrahšie potraviny sa nachádzajú v úrovni očí a najlacnejšie naspodku regálu. Nenechajte sa preto nachytať týmito marketingovými stratégiami a zohnite sa nižšie. Uľavíte najmä svojej peňaženke.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 04:21