Neuveríte, čo všetko dokáže kostihoj lekársky.dreamstime
StoryEditor

Spoznajte liečivú silu kostihoja lekárskeho: Pomôže s bolesťami svalov, ale aj vypadávaním vlasov

25.05.2023, 19:00
Zdravie

Síce ide o menej známu rastlinu, no o liečivých účinkoch kostihoja lekárskeho by mala rozhodne vedieť každá z vás. Už po stáročia sa jeho sila využíva pri mnohých zdravotných problémov. Pomôže napríklad pri bolesti svalov, kĺbov, no zbaví vás aj kŕčových žíl. Pozrite sa, čo ďalšie kostihoj dokáže.

Kostihoj lekársky sa kvôli svojim blahodarným účinkom využíva už po celé stáročia na liečbu mnohých zdravotných problémov. Nepočuli ste ešte o ňom? Mali by ste. Táto rastlinka totiž v sebe ukrýva zdraviu prospešné látky, vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín A, C, zinok, vápnik, železo alebo horčík. Keďže kvitne od mája do septembra kdekoľvek na lúkach a poliach, okúsiť jeho silu môžete aj vy. Cenný je najmä jeho koreň, ktorý má neuveriteľné účinky. Pozrite sa, čo všetko dokáže kostihoj lekársky.

Zatočí s bolesťami kĺbov, ale aj vypadávaním vlasov

Kostihoj sa najčastejšie používa pre svoju schopnosť liečiť kosti, opuchy, kŕčové žily, odreniny a drobné poraneniny. Pomôcť vám však môže aj so zlomeninami, bolesťami kĺbov, chrbta, svalov a zubov. V tomto prípade stačí, ak si ho priložíte na problematické miesto a necháte pôsobiť. Jeho účinok by mal byť okamžitý. Zároveň môžete jeho silu využiť pri prechladnutí, ochoreniach dýchacích ciest, žalúdočných ťažkostiach a zápale močových ciest. Vďaka svojim protizápalový, regeneračným a dezinfekčným účinkom je cenený aj kozmetickom priemysle. Kostihoj je totiž schopný omladiť pokožku, bojovať proti vypadávaniu vlasov, zvlhčiť pleť a zbaviť ju tmavých škvŕn či jaziev. Ak sa rozhodnete, že okúsite na vlastnej koži účinky kostihoja lekárskeho, prezradíme vám, v ktorej forme je najlepší.

Kostihoj v rôznych formách

  • Sušený kostihoj: Očistite a nakrájajte koreň kostihoja a sušte ho v rúre pri otvorených dvierkach približne tri hodiny pri teplote 50 stupňov. Takto nasušenú rastlinku môžete napokon použiť ako obklad či zábal.  
  • Kostihojová tinktúra: Očistite koreň, nakrájajte ho a vložte do sklenenej nádoby. Túto zmes zalejte 40 % liehom a nechajte lúhovať približne mesiac. V tomto prípade však platí, že čím dlhšie ju lúhujete, tým silnejšiu tinktúru si vyrobíte.
  • Kostihojová masť: Zohrejte kokosový olej a pridajte doň nakrájaný očistený koreň kostihoja. Túto zmes nechajte odstáť 24 hodín, napokon ju znovu mierne zohrejte a preceďte cez sitko. Masť nalejte do nádoby a kedykoľvek natrite na postihnuté miesto.
 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 17:00