Púpava vám môže pomôcť s množstvom problémov.dreamstime
StoryEditor

Na pleť či chudnutie: Nazbierajte si na prechádzke púpavu a čerpajte z jej benefitov

16.05.2023, 07:00
Zdravie

Púpava je ozdoba, ktorá dokáže rozžiariť každú lúku, no vedeli ste, že tento nádherný žltý kvet v sebe ukrýva liečivé účinky? Nielenže obsahuje množstvo telu prospešných vitamínov a minerálov, ale je skvelá na chudnutie, krvný tlak či trávenie. Pozrite sa, prečo by ste si jej mali na najbližšej prechádzke nazbierať čo najviac.

Púpava lekárska sa už od nepamäti využíva na liečbu mnohých neduhov. Niet sa však čomu čudovať, pretože vášmu telu dokáže dodať všetko, čo potrebuje. Kvitnúť začala už v apríli a nájsť ju môžete naozaj kdekoľvek. Zbierať by ste však nemali len jej kvety, ale aj ostatné časti, ako sú listy a koreň. V púpave nájdete množstvo vitamínov a minerálov ako je vápnik či železo, ale aj kyselinu listovú a luteín. Vďaka svojmu bohatému obsahu vám môže pomôcť s veľkým množstvom problémov. Pozrite sa, čo všetko dokáže.

Bojuje proti zápalom

Vďaka látkam, ktoré púpava obsahuje, je cenená najmä pre protizápalové účinky. Je totiž schopná ochrániť bunky pred zápalom, zabrániť vzniku ďalších ochorení a zmierni bolesť.

Skvelá na imunitu

Púpava ochráni vaše telo aj pred škodlivými baktériami. Vďaka antivírusovým a antimikrobiálnym účinkom dokáže podporiť imunitný systém, predchádzať negatívnym účinkom voľných radikálov a zvýšiť tvorbu moču.

image

Liečivé účinky nájdete nielen v kvetoch púpave, ale aj v jej listoch či koreni.

dreamstime

Na cholesterol a krvný tlak

Ak vás trápi zvýšený cholesterol, naordinujte si extrakt z listov a koreňa púpavy, ktorý ho okamžite zníži. Rovnako tak ho môžete použiť aj pri problémoch s krvným tlak, upchatými cievami či nedostatku draslíka v tele.

Bojovníčka proti zápche

Táto liečivá rastlina je skvelá aj na trávenie či vstrebávanie tukov. Nielenže zvyšuje prietok žlče, ale je prírodným liekom na zápchu, podporuje vyprázdňovanie čriev a ochraňuje telo pred oxidačným stresom.

Pomôže s chudnutím

Keďže púpava dokáže zlepšiť metabolizmus, môže vám pomôcť aj pri chudnutí. Okrem toho znižuje únavu a vyčerpanie, takže budete mať vďaka nej chuť a silu ísť cvičiť bez akéhokoľvek premáhanie sa.

Zabráni starnutiu pokožky

Púpavu môžete využiť aj pri starostlivosti o pleť. Nielenže vás zbaví mastnoty, ale aj zanesených pórov, vrások čo ochabnutej pokožky. Rovnako tak prečistí pleť, pôsobí ako tonikum a má silné omladzujúce účinky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:29