Vďaka poobednému spánku načerpáte nové sily.dreamstime
StoryEditor

Máte chuť si poobede zdriemnuť? Rozhodne tak urobte, vaše zdravie sa vám poďakuje

09.05.2023, 14:00
Životný štýl

Na väčšinu ľudí prichádza v poobedňajších hodinách útlm, ktorý častokrát pripisujú aj tomu, že práve zjedli príliš sýty obed, alebo ich dobehol neskorý odchod do postele z predošlého dňa. Pravda je však taká, že útlm prichádza takmer vždy a ak si počas dňa doprajete aspoň pár minútový spánok, nie len že budete opäť o niečo produktívnejší, ale prospejete aj obehovej sústave a krvnému tlaku.

Mnohí zamestnávatelia už dávno pochopili, že vytvoriť takzvané oddychové zóny pre svojich zamestnancov má veľký význam. Vďaka niekoľkým minútam oddychu naberú doslova druhý dych a stúpa aj ich produktivita.

Siesta

Pozrime sa na takých Talianov či Španielov, ktorí si na poobednú siestu nedajú siahať a patrične si ju užívajú. Niet sa potom čo čudovať, že sa dožívajú aj vyššieho veku a aj ich životný entuziazmus je priam nákazlivý.

Čo sa vlastne deje?

Ak si doprajete počas dňa hoci aj pár minútový spánok, verte či nie, má to na vaše telo obrovský vplyv. Optimalizujete krvný tlak a to ide ruka v ruke so znižovaním rizika infarktu. Otázka poobedňajšieho spánku však zaujala aj neurológov. Práve tí sa mu venovali v mnohých prieskumoch a zistenia sú naozaj viac než zaujímavé. Výskumu sa zúčastnili ľudia, ktorí si pravidelne poobedný šlofík dopriali a tí, ktorí tento luxus v podobe obedňajšieho spánku nepoznali. Potvrdilo sa, že aj napriek rovnakému veku a rovnakému životnému štýlu bol mozog prvej skupiny až o päť rokov mladší oproti ľuďom v druhej skupine.

Lepšie výsledky

Iné prieskumy sa zase zamerali na výsledky ktoré mali ľudia oddychujúci počas dňa a tí, ktorí naozaj mali len jeden a to nočný spánok. Aj v tomto prieskume sa ukázalo, že ak si oddych doprajete, vaša produktivita stúpa a dokážete sa oveľa dlhšie sústrediť na prácu ktorú popoludní máte, ako keď si nezdriemnete a bojujete s únavou.  Ak teda viete, že vás čaká náročný deň, počas ktorého sa od vás vyžaduje sústredenie a plné nasadenie do večerných hodín, neváhajte si počas dňa uchmatnúť pár minút na oddych.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:40