Všetky potraviny majú v chladničke svoje miesto.dreamstime
StoryEditor

Poriadok v chladničke musí byť. Správne umiestnenie potravín vám ušetrí nemalé peniaze

06.05.2023, 10:00
Životný štýl

Dávate po príchode z obchodu do chladničky potraviny nesystematicky a bez uváženia? Správna organizácia potravín a ich rozloženie zabezpečí, že zostanú dlhšie čerstvé. Predídete tak predčasnému vyhadzovaniu potravín len preto, že im nevyhovovala teplota v chladničke.

Ak neviete kam s otvoreným kečupom, ovocím či uvareným jedlom, tu je malý rýchlo kurz organizácie.

Spodné poličky

Začnime výnimočne spodnou časťou chladničky. Práve tu je teplota najnižšia a to ocení najmä mäso, ale tiež ovocie a zelenina. Mäso samozrejme skladujte buď v balení v ktorom ste ho zakúpili, alebo v uzatvárateľných nádobách. Niektoré druhy zeleniny ako napríklad zemiaky či cibuľa do chladničky nepatria. Ostatné patria do šuplíkov na dne chladničky.

Smerom hore

V smere zdola hore by mali poličky umiestnené  v strede patriť mliečnym výrobkom, syrom, jogurtom, ale tiež salámam, šunkám či iným potravinám tohto druhu. V strede chladničky sa teplota pohybuje okolo 4 – 6 stupňov a to je pre uvedený typ potravín ideálne. V týchto poličkách vyčleňte miesto ja otvoreným paštétam, horčici, kečupu či fľaškám s načatým džemom.

Vrchná polička

Vo vrchnej časti chladničky je teplota najnižšia, no zároveň akurátna pre varené jedlá, ktoré sú určené na rýchlu spotrebu. Preto práve tu môžete uložiť polievku či omáčky ktoré ste nestihli dojesť, prípadne ste si navarili obed na viac dní.

image

Ak v chladničke vládne neporiadok, nebudete mať prehľad ktoré potraviny treba skonzumovať.

dreamstime

Dvierka chladničky

V dvierkach chladničky je teplota pomerne vysoká. Preto tu nepatria potraviny, ktoré by mohli rýchlo podliehať skaze. Mlieko, víno, džús či iné nápoje tu pár dní vydržia. Neotvorené dokonca celé týždne. Vajíčka uskladnite zhruba v strede dvierok. Vedeli ste však, že by ste ich mali ukladať špicatou časťou smerom dole? Práve cez opačnú stranu vajíčko prijíma prostredníctvom pórov kyslík. Ak chcete, aby bolo vaše maslo vždy po vybratí z chladničky ľahko roztierateľné, nájdite mu miesto práve vo vyšších poličkách, alebo v dvierkach.

Ukladanie

Aby ste predchádzali vyhadzovaniu preexspirovaných potravín, myslíte na to už pri ich vykladaní do chladničky. Potraviny, ktorým sa končí záruka skôr, dávajte do prednej časti, alebo navrch a za ne, respektíve pod ne ukladajte to, čomu sa záruka končí neskôr. Ak vybalíte vajíčka z pôvodného obalu, napíšte si dátum spotreby priamo na ne pomocou fixky. Takto vám nehrozí, že skonzumujete niečo, čo už malo byť dávno v koši.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 16:26