Vyčleňte si uteráky na tvár, telo aj ruky.dreamstime
StoryEditor

Uteráky: koľko ich bežne potrebujete a ako často by ste ich mali prať?

01.05.2023, 10:00
Životný štýl

Sprchovanie, odlíčenie tváre, umývanie vlasov či zubov. Toto sú úkony ktoré robíte v rámci svojich hygienických návykov každý deň. No to, že sa každý deň umyjete je vec jedna. Druhá je, či je váš uterák ešte čistý a nie plný baktérií.

Každý deň, raz do týždňa, alebo stačí uterák meniť raz za čas? Pozrite sa čo je optimálne preto, aby bolo jeho následné použitie stále bezpečné pre vašu pleť.

Telo, tvár, ruky

Samozrejmosťou by mali byť oddelené uteráky na telo, tvár aj ruky. Predsa len používať ten istý uterák na všetky spomenuté partie nie je vôbec hygienické. Obzvlášť pri tvári by ste mali byť o niečo viac opatrní. Môžete síce oponovať, že si do uteráka predsa utierate čisté telo či ruky, no nezabúdajte na to, že spolu s tým ako na uteráku ostane prebytočná voda z vášho tela, mu odovzdáte aj vašu odumretú kožu a čiastočky ktoré bežne nevidíte.

image

Uteráky perte niekoľkokrát do týždňa.

dreamstime

Uterák na tvár

Vaša tvár si zaslúži špeciálnu starostlivosť. A do nej spadá aj používanie uterákov. Vyčleňte si osobitný uterák na tvár a meňte ho po dvoch, maximálne štyroch použitiach, čo znamená každý, prípadne každý druhý deň. Čím problematickejší typ pleti máte, tým väčší dôraz klaďte na výmenu uterákov.

Telo a ruky

Asi je potrebné povedať aj to, či sa jedná o uteráky v štvorčlennej domácnosti, alebo v domácnosti kde sú jeden, prípadne dvaja ľudia. Platí pravidlo, čím viac ľudí, tým častejšie periete. Vlhké uteráky navyše nechávajú aj nepríjemný zápach. Nehovoriac o tom, že sú živnou pôdou pre rôzne mikróby a baktérie, ktorým sa obzvlášť darí vo vlhkom prostredí. Aj v tomto prípade by ste jeden uterák nemali používať viac ako štyri dni. Ak je vás doma viac, zvládnu nanajvýš tri dni. Nezabudnite ich prať na vyššej teplote. A do prania použite aj ocot. Vďaka ním budú uterákay príjemne mäkké.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 11:00