Zažite adrenalín vďaka zipline lanovkám na Slovensku, ale aj mimo hraníc.dreamstime
StoryEditor

Zažite dávku adrenalínu vďaka zipline lanovke: Tie najkrajšie nájdete na Slovensku, ale za hranicami

17.04.2023, 19:00
Životný štýl

Počuli ste už o zipline? Ak nie, tento adrenalínový zážitok rozhodne stojí za vyskúšanie. Lanovky, na ktorých nesedíte, ale visíte, nájdete na Slovensku, ale aj mimo našich hraníc. Ak túžite vidieť prírodné unikáty z inej perspektívy, odporúčame vám navštíviť tieto zipline lanovky.

Zipline lanovky sú unikátne tým, že na nich visíte a spúšťate sa v určitom sklone veľkou rýchlosťou. Keďže sa väčšina z nich nachádza vo vyšších nadmorských výškach, máte možnosť vidieť okolitú prírodu z iného pohľadu. Najlepšie na tom je, že za tými najkrajšími zipline lanovkami nemusíte ďaleko chodiť. Okrem nášho slovenského unikátu sa oplatí spustiť aj po dráhach mimo hraníc. Pozrite sa, kde vás bude ovládať nie mechanika, ale gravitácia.

Zipline Kubínska

Ak sa vám nechce chodiť za hranice, mali by ste vedieť, že aj Slovensko sa môže pochváliť jedným unikátom. V našich končinách totiž nájdete zipline lanovku, ktorá má dĺžku 1 234 metrov a patrí k najdlhším dráham v celej strednej a východnej Európe. Nebojte sa, keďže sa nachádza na Kubínskej Holi, dostanete sa k nej aj bez namáhavej turistiky. Počas jazdy si okrem celkového pocitu zo zážitku nezabudnite všimnúť aj nádhernú okolitú prírodu.

Zipline Dolinka v Slovinsku

Mimo slovenských hraníc môžete v údolí slovinskej rieky Dolinka nájsť zipline so siedmimi dráhami. Ich dĺžka je približne 4 kilometre a cena sa pohybuje okolo 70 eur. Môžete z nich uvidieť najvyšší vrch Triglav, ale aj malebnú krajinu, ktorá sa rozprestiera v okolí jazera Bled.

Cetina canyon zipline v Chorvátsku

Neďaleko Splitu sa vlieva do mora pri Omiši rieka Cetina, ktorá patrí k naozajstným prírodným unikátom. Okrem toho, že je zaujímavá svojou priezračnou a tyrkysovou vodou, pred pár rokmi na nej postavili zipline lanovku s výškou 150 metrov a dĺžkou 2,1 kilometra. Spustiť sa môžete ôsmimi dráhami, ktoré poskytujú neuveriteľné výhľady.

Najdlhšia zipline lanovka sa nachádza o čosi ďalej

Na svete neexistuje veľa zipline lanoviek, ktoré sú dlhšie ako jeden kilometer. Ak by ste chceli jednu takú navštíviť, mali by ste sa vybrať do Spojených Arabských Emirátov, kde sa nachádza najdlhšia zipline lanovka na svete. Má dĺžku viac ako 2800 metrov a dosiahnete na nej rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu. Neuveriteľná je aj jej výška, ktorá sa začína pri 1680 metroch. Ak milujete, keď sa vám rozprúdi krv v žilách, už teraz môžete začať plánovať výlet do tejto malebnej krajiny.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:58