Pustite sa spolu s nami do veľkého jarného upratovania.dreamstime
StoryEditor

Veľké jarné upratovanie: Tipy, ako ho zvládnuť s rozvahou a bez naháňania

31.03.2023, 10:00
Životný štýl

Dni sa predlžujú, teploty začínajú stúpať a príroda sa prebúdza zo zimného spánku. Spolu s ňou môžete priniesť svetlo a radosť aj do vášho domova, a to prostredníctvom veľkého jarného upratovania. Aby ste ho zvládli s kľudom a bez naháňania, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým bude upratovanie hračka.

Ak sa neviete namotivovať na veľké jarné upratovanie, predstavte si, že váš domov vonia čistotou a všetko je na svojom mieste. Páči sa vám to? Túto predstavu si neustále opakujte. Pomôže vám to prekonať negatívne pocity z upratovania. Napokon si všetko naplánujte, no pozor, nemusíte všetko stihnúť za jeden deň. S kľudom si rozdeľte prácu na jednotlivé fázy, napríklad podľa miestností. Rovnako tak sa nebojte požiadať o pomoc svojich blízkych alebo deti, vďaka čomu nebudete mať len uprataný dom, ale strávite spolu nejaký čas a zabavíte sa. Nezabúdajte na to, že ak s niečím už začnete, dokončite to, inak sa k tomu už nikdy nedostanete. Predovšetkým urobte z upratovania zážitok, pustite si obľúbenú hudbu a naplno si to užite.

Nezabudnite na triedenie

Približne týždeň pred samotným upratovaním by ste mali postupne začať triediť, vyhadzovať alebo recyklovať veci, ktoré už nepotrebujete. To znamená, že sa zbavíte zbytočností, na ktoré sadá prach, vyhodíte oblečenie, ktoré vám je už malé alebo pretriedite detské hračky, s ktorými sa už nemá kto hrať. Rozhodne však pri tom nepoužívajte vetu, že sa vám to určite ešte zíde. Nie! Klamete samých seba. Uvedomte si, že ak ste doteraz tie veci nepoužívali, neposlúžia vám ani v budúcnosti. Napokon sa môžete pustiť do veľkého upratovania.

image

Pred alebo pri upratovaní myslite aj na organizáciu a vytriedenie zbytočných vecí.

dreamstime

Upratujte podľa miestností

Snažte sa upratovať podľa miestností, vďaka čomu budete mať istotu, že na nič nezabudnete. Popritom si nezabudnite všímať nielen čistotu, ale aj organizáciu, ktorá vám pomôže udržať poriadok počas celého roka.

Spálňa

Začať môžete spálňou. Pootvárajte všetky skrine, nočné stolíky či komody a vyberte z nich veci. Kým sa budú úložné priestory vetrať, vytrieďte nepotrebné. Napríklad oblečenie si môžete usporiadať podľa sezóny alebo použitia. Nezabudnite v skrini utrieť prach, deky a paplóny vyperte, zaveste na balkón a doprajte im čistý vzduch. Medzitým povysávajte podlahu, matrac, koberec a všetky rohy, v ktorých sa zvyknú zbierať pavučiny. Napokon umyte podlahu.

Detská izba

Ak máte deti, je potrebné upratať aj túto miestnosť. Postupujte rovnako ako v spálni s tým, že sa nezabudnite pozrieť aj na miesta, kam by mohli niečo schovať. Možno tak nájdete malé tajomstvá, zvyšky jedla či stratené písacie potreby. Ak sa vám bude chcieť, môžete vytriediť aj hračky, ktoré posuniete ďalej alebo vyhodíte.

Kúpeľňa

V kúpeľni sa sústreďte na dezinfekciu a odstránenie nečistôt, ktoré prehliadate počas klasického upratovania. Vyčistite toaletu a kôš na bielizeň, odstráňte vodný kameň z batérii, umyte dávkovač na mydlo a vyhoďte nepoužívané zubné kefky či prázdne sprchové gély. Nezabudnite ani na poriadok v skrinkách, usadený prach a čisté zrkadlá.

Kuchyňa

Keďže v kuchyni trávite najviac času, venujte tejto miestnosti najviac času. Umyte všetky zásuvky, pretrieďte obité poháre či taniere, upracte rozsypané cestoviny a venujte pozornosť aj ťažšie dostupným miestam, kde môžu byť padnuté zvyšky jedla. Aby ste mali v potravinách poriadok, môžete ich odložiť do uzatvárateľných dóz. Nezabudnite vyčistiť aj chladničku a dajte potravinám svoje miesto.

Obývačka

V obývačke zvyknete taktiež tráviť veľa času. Začnite preto od vyššie položených častí. Zbavte sa prachu v kútoch, žalúziách či garnižiach. Nevynechajte ani obrazy či všemožné dekorácie. Ak je možné, pretrieďte aj tie. Napokon povysávajte sedačku a miesta pod ňou, operte deky a vankúše.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:07