Niekedy stačí pár zmien a váha pôjde dole.dreamstime
StoryEditor

Nedarí sa vám chudnúť? Pozrite sa, či nerobíte niektorú z nasledujúcich chýb

16.04.2023, 14:00
Životný štýl

Už aj vám začala blikať kontrolka, že s príchodom jari sa ani nenazdáte a bude na dvere klopať leto? A vy ešte stále nie ste v takej forme, ako by ste chceli! Chudnúť sa určite snažíte už od januára, kedy ste si dali množstvo novoročných záväzkov. No ručička na váhe sa nie a nie pohnúť smerom dole. Zdanlivo robíte všetko tak ako by ste mali. No viete ako to chodí, zdanie často klame.

Sú chyby ktorých sa pri chudnutí dopúšťate bez toho, aby ste si to uvedomili a čudujete sa, prečo želané výsledky neprichádzajú.

Pitný režim

Dodržiavanie pitného režimu je absolútny základ. Pre všetko. Aby vaše telo fungovalo tak ako má, aby bolo dostatočne hydratované, aby ste mali zdravú pokožku, vlasy, nechty. A tu nastáva prvý problém. Buď pijete málo, alebo pijete to, čomu by ste sa radšej mali oblúkom vyhýbať. Sladené nealko nápoje sú v tomto prípade zakázané. Ani neviete ako a jednou fľašou vášmu telu doprajete energiu, ktorú nie len že nepotrebuje, ale ju ani nemá ako vydať. Vo vašom nápojovom lístku by nemala chýbať čistá voda, minerálky a kvalitné bylinkové či zelené čaje. Na istý čas dajte stopku aj alkoholu. Tieto tekuté kalórie vám bránia dostať sa rýchlejšie k vášmu cieľu.

Ste podvyživená

Aj ľudia ktorí majú nadváhu, alebo pár kíl navyše môžu trpieť podvýživou. Znamená to, že vášmu telu nedávate živiny ktoré na svoje fungovanie potrebuje. Držať bielkovinovú diétu z ktorej úplne vyradíte sacharidy je pre vaše chudnutie rovnako zlé, ako keď bielkovín a tiež vlákniny neprijmete počas dňa potrebné množstvo. Ideálne by bolo dať si u výživového poradcu zmerať koľko akých živín počas dňa musíte prijať vzhľadom na váš vek, výšku a životný štýl. Na začiatok sa pokojne držte pravidla, že by ste počas dňa mali skonzumovať aspoň 1,5 gramu bielkovín na kilogram vašej hmotnosti.

Pohyb

Áno, áno, opäť stará známa a pravdivá pesnička o tom, aký dôležitý je v celom tomto období, ale aj vo vašom živote všeobecne, pohyb. Samozrejme, 70 % úspechu je síce strava, no ani štíhle telo, ktorému chýba pevnosť nie je asi vašim cieľom. Budovanie svalovej hmoty a tiež rozprúdenie krvi v tele je presne tá kombinácia, ktorá by mala byť vašou bežnou súčasťou a to nie len pred letom kedy sa snažíte dostať do formy.

image

Viac pohybu vám prinesie aj väčšie zmeny.

pexels

Spánok

Spánok v procese chudnutia tiež nie je zanedbateľný. Práve naopak. Spánku by ste mali prikladať rovnakú dôležitosť ako strave, pitnému režimu a pohybu. Práve počas spánku sa dostávajú do rovnováhy aj vaše hormóny, ktoré sú zodpovedné za to ako často cítite pocit hladu či to, ako rýchlo sa dostaví pocit sýtosti.

Stop mlsaniu

Ďalším problémom môže byť vaše mlsanie počas dňa. Päť orieškov, müsli tyčinka, jabĺčko, banán, jogurt. Áno, sú to všetko zdravé veci. Ale to ešte neznamená, že nemajú tiež nejakú kalorickú hodnotu a že pokiaľ to s nimi počas dňa preženiete, spomalí to vaše chudnutie. Snažte sa jesť v pravidelných intervaloch mimo ktorých si jednoducho ďalšie jedlo nedáte. Pokojne si dopraje po obede kúsok horkej čokolády, alebo kúsok tyčinky či malý koláčik, ale potom si aspoň na ďalšie 2,5 – 3 hodinky dajte od jedla pauzu. Inak nebudete mať pod kontrolou ani to čo jete, ani príjem vašich kalórií. Nehovoriac o tom, že aj vášmu tráveniu dávate poriadne zabrať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:40