Naučte sa, ako praktizovať self-care a zlepšiť si tak život.unsplash
StoryEditor

Self-care vás urobí šťastnejšími: Naučte sa ju praktizovať a venujte si tak viac pozornosti

03.04.2023, 19:00
Životný štýl

Trpíte neustálym stresom, úzkosťou či syndrómom vyhorenia? Pravdepodobne sa o seba nestaráte dostatočne. Možno ste to nevedeli, no takýmto nepríjemným pocitom môžete vopred predísť vďaka self-care, ktorá vám pomôže sa s nimi ľahšie vyrovnať a žiť tak šťastnejší život. Pozrite sa, ako ju praktizovať a venovať si viac pozornosti.

Self-care alebo starostlivosť o seba znamená skutočne počúvať svoje telo. Ide však viac ako len o zdravú stravu či pravidelný pohyb. Self-care je čokoľvek, čo robíte len pre seba a máte z toho nejaký pôžitok. Vďaka nej môžete podporiť svoje zdravie a naučiť sa vyrovnávať s každodenným problémami, pádmi či nepríjemnými emóciami, ako je napríklad stres, úzkosť či syndróm vyhorenia. Self-care vám jednoducho zaručí šťastný a spokojný život. Pozrite sa, aké výhody vám ponúka starostlivosť o seba.

Emocionálna self-care

Vďaka emocionálnej self-care sa naučíte ovládať hnev, smútok, stres či úzkosť. Rovnako tak sa stanete sebavedomejšími ženami, ktoré nemyslia negatívne, ale pozitívne. Práve to vám pomôže udržať si nielen zdravú myseľ, ale aj celkové zdravie. Starať sa o seba po emocionálnej stránke znamená, že zaradíte do svojho života aktivity, vďaka ktorým sa dobijete energiou a predovšetkým sa naučíte hovoriť NIE veciam, ktoré vám spôsobujú nepríjemné emócie.

Fyzická self-care

To, ako sa o seba staráte, sa odzrkadľuje na tom, ako sa cítite. Ak sa nestravujete zdravo, nemáte dostatok spánku, nedodržujete pravidelný pohyb či pitný režim, pravdepodobne vás trápia všemožné choroby či psychické problémy. Ak sa však začnete o seba fyzicky starať, budete sa cítiť omnoho lepšie. To znamená, že si posilníte imunitu, podporíte zdravé fungovanie mozgu, vyhnete sa kardiovaskulárnym ochoreniam, schudnete a zlepšíte si trávenie.

Duchovná self-care

Starať sa o seba po duchovnej stránke zahŕňa napríklad pravidelnú meditáciu, jógu, vedenie denníka s obsahom vecí, za ktoré ste vďačné, stretávanie sa s priateľmi či trávenie času v prírode. Vďaka takýmto maličkostiam sa naučíte mať optimistickejší pohľad na život, budete odolnejšie voči stresu, očistíte si myseľ od zlých myšlienok a celkovo sa uvoľníte.

Bez sebalásky to nezvládnete

Predtým, než sa pustíte do emocionálnej, fyzickej či duchovnej starostlivosti o seba, mali by set sa naučiť sebaláske. Tá je totiž stavebným kameňom self-care. Iba vďaka nej sa prijmete také, aké ste a doprajete si to, čo vaša duša potrebuje. Rovnako tak vám sebaláska ukáže, čo vás napĺňa, robí šťastnými a aké máte sny. Jedine vtedy, keď poznáte samých seba, môžete žiť spokojný a naplnený život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:30