Kávu radšej vymeňte za šálku bylinkového čaju.pexels
StoryEditor

Máte problém so zaspávaním? Tieto potraviny pred odchodom do postele nejedzte!

22.05.2023, 18:00
Životný štýl

Spánok je nevyhnutný preto, aby vaše telo mohlo oddychovať a regenerovať. No nie je dôležité len to či spíte, ale aj ako spíte. Kvalitu vášho spánku ovplyvňuje mnoho faktorov. Okrem iného aj to, čo pred spaním konzumujete.

Kým niektoré potraviny sú na spánok ako stvorené, na iné radšej zabudnite.

Nápoje

Káva, zelený čaj a iné nápoje s obsahom kofeínu by ste mali piť najneskôr o šestnástej hodine. Inak si koledujete o to, že so zaspávaním to budete mať veľmi ťažké. Toto platí duplicitne pre energetické nápoje. Radšej siahnite po mätovom čaji, alebo čaji z materinej dúšky.

Sladkosti

Sladkosti obsahujú množstvo cukru, ktorý na vaše telo pôsobí ako stimulant. Rovnako sladké zákusky, koláčiky či iné sladké dobroty. Aj v tomto prípade by ste mali veľmi dobre zvážiť kedy a tiež koľko ich skonzumujete. Ak máte neodolateľnú chuť na sladké, siahnite radšej po čerstvom, alebo sušenom ovocí. Sušené ďatle obsahujú látky, ktoré podporujú tvorbu melatonínu, ktorý je pre zdravý a hlboký spánok veľmi dôležitý. Melatonín obsahujú aj ovsené vločky. Ovsená kaša, či vločky v jogurte vás nie len zasýtia, doplnia potrebné sacharidy a vlákninu, ale budete mať vďaka ním aj sladké sny.

image

Sladkosti pred spaním nie sú povolené.

pexels

Ťažké jedlá

Na večeru by ste mali voliť ľahšie jedlá, ktoré príliš nezaťažia vaše trávenie. Vynechajte tiež mastné a tučné jedlá. Nielenže tým urobíte láskavosť svojej figúre, ale aj spánok bude kvalitnejší. Negatívne na vaše telo pred spaním pôsobia aj pikantné potraviny. Upokojiť sa, vám pomôžu potraviny s vyšším obsahom draslíka. Banány sú v tomto prípade skvelou voľbou. Radšej ako po chipsoch siahnite po mandliach, alebo iných orieškoch, ktoré sú nie len zdravšie, ale aj bohatšie na vitamíny, minerály a živiny, ktoré majú dobrý vplyv na to ako budete spať.

image

Mandle podporujú tvorbu melatonínu.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:33