Jednodňový pôst stojí za vyskúšanie. Môže vám totiž vo veľkom pomôcť.dreamstime
StoryEditor

Jednodňový pôst pre začiatočníčky: Očistíte si organizmus a budete mať ľahšiu myseľ

17.03.2023, 09:00
Životný štýl

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že si dáte aspoň na chvíľu pauzu od jedenia? Ak áno, rozhodne sa nepúšťajte do dlhých pôstov, ale naopak vyskúšajte jednodňový pôst, ktorý vášmu organizmu len prospeje. Je skvelý pre úplné začiatočníčky, očistí telo, osvieži pleť a budete mať po ňom ľahšiu myseľ. Pozrite sa, ako funguje a s čím vám môže pomôcť.

Keďže každý deň jete od rána do večera, je skvelé si raz za čas dopriať jeden deň lačnenia. Takýto krátky, no účinný pôst je výborný najmä pre začiatočníčky, ktoré túžia po úprave zažívania a očiste organizmu. Počas hladovania je vašim hlavným palivom glukóza nahradená ketolátkami, ktoré orgány využívajú na získanie energie. To znamená, že váš organizmus si jeden deň bez jedla dokáže bez problémov poradiť. Okrem toho vám takýto pôst môže vo veľkom pomôcť. Pozrite sa, aké sú jeho výhody.

Krajšia pleť, svieža myseľ a zdravšie telo

Najväčším benefitom jednodňového pôstu je to, že sa pri ňom spúšťa samočistiaci mechanizmus, ktorým sa zbavujú bunky všetkého, čo nefunguje, je staré alebo poškodené. Takisto môžete na 24 hodín uľaviť aj svojmu tráviacemu traktu, kedy si vyprázdnite a očistíte črevá. Okrem toho si zmenšíte závislosť na zdraviu škodlivých potravinách, ako sú napríklad sladkosti a podporíte tak chudnutie. Predovšetkým si osviežite pleť, ktorá konečne získa zdravšiu farbu, zlepší sa vám koncentrácia, pamäť, tvorivosť a výkonnosť. Ak by ste sa rozhodli, že to vyskúšate, mali by ste sa pripraviť na to, že počas pôstu dochádza k mnohým telesným prejavom, ktoré nemusia byť veľmi príjemné. Patrí medzi ne nízky krvný tlak, malátnosť či bolesť hlavy. Myslite však na to, že tieto príznaky sú len signálom toho, že v tele prebieha očista, a teda nejde o nič hrozné.

image

Očístíte si organizmus a upravíte zažívanie.

dreamstime

Ako na to?

Pri jednodňovom pôste by ste mali úplne vynechať jedlo a len popíjať vlažnú vodu bez bubliniek, bylinkové čaje či zeleninové šťavy. Po pár hodinách od začiatku postenia sa samozrejme dostaví aj pocit hladu, no nezľaknite sa ho, môžete ho zahnať dostatočným pitným režimom. Ak budete vytrvalé a cieľavedomé, rýchlo zmizne a už sa neobjaví. Po 24 hodinách môžete začať prijímať potravu vo veľmi malom množstve. Odporúčame vyvarovať sa mastným jedlám či sladkostiam a radšej začať s vývarom alebo ryžou. Dôležité je, aby ste sa po pôste neprejedali, čo by mohlo mať nepriaznivý účinok. Ak to však celé vydržíte bez komplikácii, môžete byť na seba právom hrdé. Veď predsa, pomohli ste najmä svojmu zdraviu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 13:48