Vďaka planku môžete schudnúť, vytrénovať si vytrvalosť a posilniť svalstvo.dreamstime
StoryEditor

Schudnite vďaka planku: Stačí pár minút každý deň a vytúžená postava sa stane realitou

09.03.2023, 07:00
Životný štýl

Cvičenie s vlastnou váhou je veľmi populárne najmä vďaka jednoduchosti a praktickosti. Chceli by ste vyskúšať niečo, čo vám pomôže vytvarovať postavu snov aj v pohodlí domova? Začnite cvičiť plank. Ak z tohto cviku vyťažíte maximum, môžete získať množstvo výhod a predovšetkým zhodíte nadbytočné kilá.

Plank je efektívne cvičenie s vlastnou váhou, ktoré si nevyžaduje veľa času, no ponúka množstvo výhod. Ak ho budete cvičiť pravidelne, môžete si zlepšiť výkon, držanie tela, rovnováhu a flexibilitu. Predovšetkým znížite riziko úrazu chrbtice, vyčistíte si hlavu, zrýchlite metabolizmus a vyrysujete si časti tela, ktoré potrebujete. Ak chcete čerpať zo všetkých výhod planku, mali by ste sa pri jeho vykonávaní držať niekoľkých pravidiel. Pozrite sa, ktoré to sú.

Čím dlhšie, tým lepšie

Pri cvičení planku by ste mali dbať najmä na správne držanie tela. To znamená, že nohy musíte mať vyrovnané a chrbát by mal byť rovnobežný so zemou. Vyhnúť sa musíte ohýbaniu kolien či dvíhaniu chrbtice. Pri planku nezabudnite zapájať aj zadok, v ktorom môžete cítiť mierne pálenie. Možno vyzerá tento cvik jednoducho, no opak je pravdou. Keďže by ste pri planku mali prekonávať svoje možnosti, skúste v ňom vydržať čo najdlhšie a túto dobu postupne predlžujte. Ak tak urobíte, nielenže spálite brušný tuk, ale posilníte svaly a vybudujete si vytrvalosť.

image

Pri planku by ste mali dbať o správne držanie tela.

dreamstime

Skúšajte rôzne variácie

Samozrejme, vytúženú postavu nemôžete dosiahnuť, ak budete cvičiť len tradičný plank. Zabudnite na monotónnosť a doprajte telu aj jeho rôzne variácie, vďaka ktorým vás bude cvičenie omnoho viac baviť. Vyskúšať môžete bočný plank, plank na kolenách, obrátený plank alebo plank s jednou rukou či nohou. Každý takýto pohyb je zameraný na inú časť tela, takže sa nebojte experimentovať.

Hýbte sa

Aby ste posunuli stupeň cvičenia o čosi vyššie, skúste zvýšiť intenzitu planku pohybom alebo pomôckami. Či už sa budete zdvíhať, skákať alebo použijete TRX popruhy a fitloptu, precvičíte celé telo a budete na seba hrdé. Plank rozhodne stojí za vyskúšanie, nemyslíte?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:01