Voda s octom odstránia nie len nečistoty, ale aj pesticítdy.pexels
StoryEditor

Umývanie ovocia a zeleniny nepodceňujte. Takto ich zbavíte nie len nečistôt, ale aj škodlivých pesticídov

12.03.2023, 10:00
Životný štýl

Vo vašom jedálničku by ovocie a zelenina nemali nikdy chýbať. No aby ste z nich okrem vitamínov a vlákniny do svojho tela nedostali aj pesticídy, špinu a rôzne parazity, mali by ste venovať dostatok pozornosti ich umývaniu.

Niektorým druhom ovocia či zeleniny úplne stačí na umývanie horúca voda. S inými si musia poradiť ocot, ale aj saponáty, ktoré sú určené práve na umývania ovocia.

Nie len nečistoty

Pokiaľ si ovocie a zeleninu nepestujete doma, prípadne nemáte možnosť si ju kupovať z domácich či ekologických zdrojov, potom je nevyhnutné venovať ich umývaniu zvýšenú pozornosť. Musíte ich zbaviť nie len bežnej špiny a nečistôt, ale aj chemikálii, ktorými sú bežne pri pestovaní ošetrované.

Exotické ovocie

Exotické ovocie ako banány, pomaranče, citróny či mandarínky našťastie pred konzumáciou zbavujete šupky. No ani používanie šupiek do jedál či koláčov nie je nič netradičné. Dodajú im tú správnu chuť aj arómu, no pred tým, než sa rozhodnete túto ingredienciu použiť, je potrebné myslieť na to, že práve tieto šupky majú na sebe množstvo chemikálii. Ideálne by bolo použiť ovocie v bio kvalite. Pokiaľ však túto možnosť nemáte, potom si pripravte roztok vďaka ktorému bude ovocie dokonale čisté. Na umytie jedného citróna budete potrebovať misku horúcej vody do ktorej pridáte lyžičku sódy bikarbóny. Citrón ponorte do roztoku a po piatich minútach ho poriadne umyte pomocou hubky na umývanie riadu. Následne opláchnite pod tečúcou vodou.

image

Na kôru používajte predovšetkým bio citróny.

pexels

Ovocie a zelenina

Paradajkám, paprike či reďkovkám stačí ak ich umyjete teplou vodou. Avšak je naozaj nevyhnutné, aby ste umývaniu venovali viac než len pár sekúnd, alebo len letmé ponorenie pod prúd vody. Jablká či hrušky tiež nepotrebujú nič extra, no nezabudnite na priestor okolo stopky. Hrozno pred tým, než si ho začnete vychutnávať ponorte do misky s teplou vodou a pár kvapkami šetrného ekologického saponátu, ktorý je vhodný aj na umývanie ovocia a zeleniny. Hrozno následne vo vode poriadne umyte a opláchnite pod tečúcou vodou.

Čerešne aj slivky

Jesť niektoré plody priamo zo stromov je skvelý pocit. No nezabúdajte, že pre vaše zdravie to nie je práve bezpečné. Navyše práve čerešne či slivky majú vo vnútri červíky, ktoré z tohto ovocia jednoducho dostanete ak ho ponoríte do vody zmiešanej s octom. Do jedného litra teplej vody dajte deci octu a ovocie ponorte na zhruba 10 minút. Ovocie zbavíte nečistôt, pesticídov ale aj červíkov, ktoré sa vo vnútri ukrývali.

image

Voda s octom odstránia nie len nečistoty, ale aj pesticítdy.

pexels
image

Ovocie umývajte viac ako len pár sekúnd.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:15