Spisovateľka Katarina Duricahovorí, že jej romány nie sú výhradne pre ženy. Nájdu si v nich svoje aj muži.
StoryEditor

Spisovateľka Katarina Durica. Jeden romána o výpalníkoch z Dunajskej Stredy, ďalší o prostitúcii v Bruseli

07.03.2023, 13:46
Životný štýl

„Napriek tomu, že deväťdesiate roky boli divoké všade na Slovensku aj v Česku, Dunajská Streda bola špecifická. Nikde inde neterorizovala hŕstka mafiánov, výpalníkov a výtržníkov celé mesto,“ hovorí spisovateľka Katarina Durica na margo života v dvadsaťtisícovom okresnom mestečku na juhu Slovenska, ktorým v roku 1999 otriaslo vraždenie v bare Fontána. V ďalšom románe zas približuje pozadie obchodu s bielym mäsom, keď sa dievčatá trebárs z chudobného Gemera ocitnú na stanici v Bruseli, kde si počas obedňajšej prestávky za nimi odskočia euroúradníci. „To preto, lebo večer sú vzornými manželmi a otcami,“ vraví. „Hoci hlavnými hrdinkami mojich kníh sú ženy, rozhodne nejde o ženské romány plné romantiky.“

To ani neznie, ako keby sa to dialo na Slovensku.

Miestami to pripomína vojnové zločiny páchané na ženách... Dnes to znie naozaj neuveriteľne. Znásilnené dievča čakala nielen trauma z toho, čo zažili, niektoré sa museli vysporiadať s nechceným tehotenstvom a častokrát čelili aj ohováraniu: „Určite sa si o to koledovala, veď ktorá z nich by nechcela mať mafiána. Kvôli peniazom sú ochotné spraviť hocičo. Stačí sa pozrieť, ako sa maľujú a obliekajú.“ Pritom to vôbec nebola pravda. Mnohé z nich sa naopak obávali toho, že by padli niektorému z mafiánov do oka, snažili sa byť čo najnenápadnejšie, nechodili večer von, a ani nenavštevovali diskotéky.

Tam sa vraj okrem vstupného platilo aj výstupné.

Áno. Pomerne časté bolo, že keď sa nadránom vypla hudba, ten, kto sa chcel dostať domov živý a zdravý, musel zaplatiť. Keď nemal prachy, musel dať hodinky alebo drahší kúsok oblečenia.

Kvôli knihe ste spovedali ľudí priamo z Dunajskej Stredy? Chcelo sa im vracať k deväťdesiatym rokom?

Dokopy som vyspovedala asi 220 ľudí. Ženy, s ktorými som sa stretla, dnes majú zhruba 45-50 rokov, vtedy boli mladé. Jedna hovorila o tom, ako ju uniesli, celý víkend znásilňovali, potom vrátili domov, aby ju o dva týždne znova uniesli. Niektoré mi rovno povedali, že o tom, čo vtedy zažili, sa ešte s nikým nerozprávali. Často som počúvala: „Nevie to môj manžel ani nikto z rodiny.“ Celé desaťročia žili s tou najhoršou traumou, aká môže ženu postretnúť – niekto sa násilím zmocnil jej tela.

Stretli ste sa iba so ženami?

Ozvalo sa aj pár mužov. Obzvlášť si spomínam na jedného, tiež to bol štyridsiatnik, úspešný podnikateľ s veľkým rodinným domom. Človek by si povedal, že to musí byť šťastný človek, ktorý v živote dosiahol všetko, čo chcel. Napokon však priznal, že keď sa rozhodol so mnou stretnúť a vrátiť sa k zážitkom z 90. rokov, začal sa v noci pomočovať. V sedemnástich rokoch sa musel pozerať na to, ako viacero chlapov znásilňuje jeho rovnako starú priateľku. A nič s tým nedokázal urobiť...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:08