Ste naozaj hladní, alebo len máte na niečo chuť?pexels
StoryEditor

Chcete schudnúť? Naučte sa rozlišovať kedy ste naozaj hladní a kedy máte na jedlo len chuť

13.02.2023, 10:00
Životný štýl

Stále sa vám nedarí schudnúť? Máte zmätok z informácií ktoré sa na vás sypú zo všetkých strán? Je na čase držať sa základným pravidiel. Hlad pri chudnutí nie je práve to, čo vám na vašej ceste za štíhlou postavou pomôže. Práve naopak, výsledok sa síce dostaví pomerne rýchlo, no výsledok určite nebude dlhodobý a čakajte, že k vám skôr či neskôr zavíta starý známy jojo efekt.

Raz, dvakrát, päťkrát?

A koľkokrát za deň by ste vlastne mali jesť? Názory odborníkov sa aj v tomto smere rozchádzajú. Niektorí si svoj deň bez raňajok ani nevedia predstaviť, iní zase po zobudení nemôžu konzumovať nič a prvé jedlo dňa vynechajú. Iným zase vyhovuje prerušovaný pôst či maximálne 2 – 3 jedlá denne a sú aj ľudia, ktorí potrebujú 5 menších porcií za deň na to, aby dokázali v pohode fungovať. Nikto vám nepovie, ktorý variant je ten správny, no platí už spomínané pravidlo, že váš príjem počas konkrétneho dňa by nemal presahovať váš výdaj. Ak sa snažíte zhodiť pár kíl, výdaj by mal byť samozrejme vyšší ako príjem. Je na vás, či si túto energiu, ktorú v jedle prijmete rozložíte do dvoch, alebo viacerých jedál.

image

Raňajky naštartujú metabolizmus.

pexels

Aktivity počas dňa

Ďalším kľúčom k rozlúšteniu, čo je vhodné práve pre vás by mohlo byť aj to, ako počas dňa fungujete. Ak máte dostatok spánku a počas dňa nevyvíjate žiadnu extra aktivitu a navyše máte sedavé zamestnanie, nemusíte jesť tak často a menšie porcie, ako napríklad ľudia, ktorí sú počas celého dňa aktívni. Veľká porcia obeda by im mohla brániť v normálnom fungovaní a mala by na nich utlmujúci efekt. Práve preto volia radšej viac menších porcií za deň.

Dôležité!

Nech už konzumujete koľkokoľvek porcií za deň, medzi jednotlivými chodmi nevyjedajte len tak hocičo, čo vám práve padne pod ruku. Raňajkujte zhruba do hodinky po prebudení. Naštartuje sa vám metabolizmus a vyhnete sa vlčiemu hladu a chutiam na nezdravé potraviny. Nevyhladujte sa úplne a dodržiavajte medzi jedlami rozostup 2 – 4 hodiny. Dve až tri hodiny pred odchodom do postele už nejedzte. Majte na tanieri najmä počas hlavných chodov dňa dostatok bielkovín, sacharidov, tukov aj vlákniny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 14:06