Nastavte si budík a vstaňte ráno omnoho skôr. Neuveríte, čo všetko stihnete.dreamstime
StoryEditor

Skoré ranné vstávanie sa oplatí: Vďaka nemu môžete získať benefity, ktoré naozaj stoja za to

01.02.2023, 17:00
Životný štýl

Hovorí sa, že ranné vtáča ďalej doskáče a ono je to naozaj tak. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že si nastavíte budík na skorú rannú hodinu? Skúste to hneď zajtra. Totiž, rané vtáčatá čerpajú do života také benefity, ktoré spachtošom unikajú. Pozrite sa, prečo by ste mali vstávať skoro ráno.

Vstávať skoro ráno sa naozaj oplatí. Možno sa vám do toho spočiatku nebude chcieť, no skúste sa prekonať, už dnes si nastavte budík a nastavte svoj organizmus tak, že zajtra ráno budete vstávať o čosi skôr ako inokedy. Nielenže toho stihnete viac, ale budete šťastnejšie a získate do života výhody, o ktorých sa spachtošom môže len snívať. Pozrite sa, čo sa stane, keď sa pre vás skoré vstávanie stane rutinou.

Viac času nielen pre seba

Ak máte deti, určite viete, aké je ťažké nájsť si počas dňa čas aj pre seba. Ak však začnete vstávať ráno o čosi skôr, konečne budete mať čas na šálku kávy, čítanie novín a predovšetkým kľud. Skoré ranné vstávanie vám ponúka priestor aj na cvičenie, ktoré často odkladáte kvôli pracovným a spoločenským povinnostiam či únave. Ak hľadáte rýchly, no účinný tréning na ráno, rozhodne vyskúšajte cvičenie od Jennifer Aniston. Rovnako tak budete mať viac času na dokončenie vecí alebo prípravy jedla do práce.

Bez premávky a s lepšou náladou

Skoré vstávanie vám môže pomôcť vyhnúť sa klasickým ranným zápcham. Nielenže tým ušetríte čas a peniaze, ale ochránite svoje zdravie a pohodu. Ak by ste totiž ráno museli čakať niekedy v zápche, zbytočne by ste sa vystresovali a boli pod tlakom. Celý deň by sa vám tak rozhádzal. Do práce by ste meškali, od nervov by ste nedokázali riešiť problémy v kľude a po čase by ste pravdepodobne začali trpieť depresiami.

image

Budete mať viac času na potrebné veci a zlepší sa vám nálada.

dreamstime

Zlepší sa vám spánok

Spachtoši spia síce dlhšie, no majú omnoho horšiu kvalitu spánku než ranné vtáčatá. Stojí za tým aj fakt, že ak vstávate skôr, vaše telo podvedome pracuje na istých biorytmoch, ktoré súvisia s východom a západom slnka. Skúste preto nevyspávať a zbytočne nenarušovať tento rytmus.

Väčšia šanca na úspech

Ako sme spomenuli, vďaka skorému rannému vstávaniu máte viac času, ste menej v strese a dokáže sa viac sústrediť či riešiť zložité problémy. Keďže ste viac aktívnejšie a orientovanejšie na cieľ, máte veľkú šancu v živote uspieť.  

Schudnete a osvojíte si správne zvyky

Síce to znie zvláštne, no ranné vstávanie má veľký vplyv aj na zdravie vašej pokožky či chudnutie. Totiž, ak budete dlho vyspávať, omnoho viac budete počas dňa vystavené nezdravým jedlám či nápojom, ktorými sa budete snažiť prebudiť a dodať potrebnú energiu. Naopak, ak budete vstávať skoro, stihnete si osvojiť návyky, ako je napríklad konzumácia raňajok, ranné cvičenie či chystanie jedla na celý deň.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 19:34