Telefón pred spaním radšej odložte.dreamstime
StoryEditor

Skoré stmievanie má negatívny vplyv nielen na náladu, ale aj spánok. Toto sú tipy, ako telu pomôcť sa s tým vysporiadať

03.01.2024, 15:00
Životný štýl

Zima ako ročné obdobie je nielen pre vaše telo, ale aj psychiku pomerne náročná. Asi ste už na sebe postrehli isté zmeny, okrem iného napríklad aj zvýšenú únavu a nedostatok energie. Môže za to nedostatok slnka, ale aj denného svetla, ktorého je počas dňa len okolo 8 hodín.

Aj napriek tomu, že aspektov, ktoré negatívne vplývajú na vašu náladu je mnoho, predsa len ich viete vďaka týmto tipom zmierniť.

Nedostatok svetla

Striedanie svetla a tmy je veľmi dôležité pre správny biorytmus. Jeho úlohou je riadiť nielen bdelosť, ale aj spánok. Ak je správne vyvážený, podporuje aj optimálnu tvorbu niektorých hormónov. V tomto prípade najmä melatoninu, ktorý pozitívne vplýva na zaspávanie a spánok samotný a kortizolu, ktorý naopak vplýva na prebúdzanie. Prvý z dvojice hormónov, melatonin, sa začína tvoriť priamo úmerne s úbytkom svetla. V zime je to teda vzhľadom na skoré stmievanie o niečo zložitejšie a v dôsledku toho bývate oveľa viac unavení.

Doplňte vitamíny

Práve počas zimy by malo byť vašou dennou rutinou dopĺňanie vitamínu D. Ten totiž čerpáme najmä vďaka slnečnému žiareniu. Z toho sa však počas tohto obdobia tešíme veľmi málo. V našich zemepisných šírkach však vitamín D môžete suplementovať pokojne aj celoročne. Viac ako 50% ľudí totiž trpí jeho nedostatkom, čo často vedie k neprimeranej únave a tiež depresiám. Rovnako môžete pociťovať svalové kŕče  a tiež problémy s ukladaním vápnika. To už potom ide ruka v ruke s mäkšími kosťami, ktoré majú sklon k lámaniu.

Umelé svetlo

Akonáhle sa zotmie, zapínajú sa svetlá, ktoré takto umelo predĺžia deň na takú dobu, akú potrebujete. Vaše telo je však z tohto zmätené a negatívne to vplýva aj na tvorbu melatonínu. Za vaším komplikovaným zaspávaním tak môže stáť práve umelé svetlo, ktoré bráni prirodzenej tvorbe spomínaného hormónu. A nielen svetlo zo svietidiel, ale aj z televízie či mobilu je zodpovedné za všetky problémy tohto druhu.

Modré verzus červené svetlo

Ak chcete, aby ste vášmu telu dopriali čo najprirodzenejší prechod z dňa do noci, mali by ste sa držať niekoľkých zásad. Ísť spať hneď po zotmení je samozrejme nereálne, keďže v tomto čase ešte väčšina z vás buď pracuje, alebo preberá druhú smenu v domácnosti. Rovnako vás nebudeme navádzať na to, aby ste od osemnástej hodiny všetko robili pri sviečkach, ktorých svetlo by malo na váš organizmus pozitívny vplyv. Cesta je prihliadať na výber osvetlenia. Je nutné prihliadať na to, či je vaše osvetlenie tvorené skôr červeným, alebo modrým spektrom. Modré svetlo podporuje hormóny bdelosti. Naopak, ak zvolíte osvetlenie v ktorom budú prevládať červené vlnové dĺžky, funguje to ako signál telu, že sa má začať tvoriť melatonín a že sa má telo pomaly pripravovať na spánok. Voľbu svetla preto nepodceňujte, alebo aspoň stlmte osvetlenie v miestnosti kde sa pred spánkom nachádzate. Nepozerajte televízor a mobil odložte aspoň dve hodiny pred samotným odchodom do postele.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:37