Sociálne siete vás odvádzajú od reality.pexels
StoryEditor

Sociálne siete: majú naozaj taký negatívny vplyv na váš život? Presvedčte sa sami...

14.01.2023, 10:00
Životný štýl

Sociálne siete hýbu svetom. Sú na nich dospelí aj deti. A čím ďalej, tým častejšie sa na nich stávajú závislí. Denno denná komunikácia medzi priateľmi a rodinou, sledovanie známych, ale aj neznámych ľudí, vás denne oberá o množstvo času. No to ani zďaleka nie je všetko. Do vašich životov zasahuje viac, ako by ste si možno chceli priznať.

Občasný detox od sociálnych sietí bude pre vás v mnohých smeroch prospešná, ale zároveň bude pre vás dostatočným ukazovateľom toho, ako veľmi ste, alebo nie ste na nich závislí.

Zdroj informácií

Nebudeme o sociálnych sieťach samozrejme hovoriť len v negatívach, pretože majú aj mnoho pozitívneho, čo môžu do vašich životov priniesť. Môžete sa vďaka ním dostať k mnohým informáciám. Môžete byť vďaka ním v kontakte so svojimi najbližšími, priateľmi či rodinou. Prostredníctvom sociálnych sietí precestujete celý svet, dostanete sa na miesta, na ktoré by ste sa v bežnom živote nedostali. Ale, všetko má svoje za aj proti. Najmä, ak na sociálnych sieťach trávite viac času ako je vôbec vhodné.

Koncentrácia

Jednou z prvých, no ani zďaleka nie najhorších dopadov sociálnych sietí na váš život, je strata koncentrácie. Predstavte si váš bežný deň napríklad v práci. Ak máte zapnuté notifikácie, tak práve tie odvádzajú vašu pozornosť od bežných povinností či práce. Či chcete, alebo nie, vaše sústredenie na veci, ktorým sa práve venujete, rozhodne nie je 100 percentné.

Dopamín

Digitálne siete bez pochýb spôsobujú závislosť. Dokonca viac ako napríklad cigarety, alkohol či iné omamné látky. Závislosť na digitálnom dopamíne je teda nebezpečnejšia, než by sa vám na prvý pohľad mohlo zdať. Dopamín sa vám môže vylučovať ako hormón odmeny a tiež pri pocite zadosťučinenia v prípade, že napríklad vy sami pridáte príspevok, ktorý zbiera jeden lajk za druhým.

image

Dajte si pozor aj na závislosť na sociálnych sieťach.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:35