Horkú čokoládu si doprajte bez výčitiekpexels
StoryEditor

Doprajte si horkú čokoládu bez výčitiek. Toto sú dôvody, prečo ju pravidelne konzumovať

29.12.2022, 15:00
Životný štýl

Patríte k tým, ktoré počítajú každú kalóriu a vyhýbajú sa sladkostiam, aby sa to náhodou neodrazilo na vašej postave? A pritom tak veľmi milujete čokoládu? Dobrá správa je, že pokiaľ vymeníte mliečnu čokoládu za tú horkú, môžete si ju pokojne dopriať aj každý deň. Samozrejme s mierou.

Kvalitná horká čokoláda nielenže skvele chutí a úplne vám pomôže zahnať chuť na sladké, ale dokonca je prospešná pre vaše zdravie. Ideálne bude, ak siahnete po čokoláde, ktorá má 60 a viac percent kakaa.

Čokoláda namiesto športu

O tom, že po športe, ale dokonca aj po otužovaní či sexe sa vyplavujú hormóny šťastia – endorfíny už viete. No presne takýchto efekt má aj čokoláda. Vďaka nej budete mať lepšiu náladu, pretože práve horká čokoláda stojí za vyplavovaním hormónov dobrej nálady - dopamínom a tryptofanom. 

Energetická vzpruha

Ak sa potrebujete nabiť energiou, nie je nič lepšie ako horká čokoláda. Samozrejme, ešte by sme mohli spomenúť ako spoľahlivý nakopávač kávu či zelený čaj, no pravdou je, že čokoláda, respektíve energia z nej sa uvoľňuje postupne. To je veľkou výhodou oproti káve, ktorá sa uvoľňuje nárazovo.

Antioxidant

Horká čokoláda s vyšším obsahom kakaa je tiež spoľahlivý antioxidant. Je bohatá na horčík a tiež na zlúčeniny, ktoré v prírode chránia samotný kakaovník pred škodcami. Vo vašom tele potom pôsobia tieto zlúčeniny podobne a chránia ho pred voľnými radikálmi a toxínmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 21:29