Alergia na peniaze? Možno ju máte aj vy.dreamstime
StoryEditor

Tieto ženy nik neoznačí za zlatokopky: Alergia na peniaze naozaj existuje

15.12.2022, 10:00
Životný štýl

Počuli ste už o alergii na peniaze? V tomto prípade to netreba brať úplne doslova, hoci, v dnešnom svete jeden nikdy nevie. Ide totiž o alergiu na mince, respektíve na kov, alebo jeho zlúčeniny, ktoré sa napríklad nachádzajú aj v kovových peniazoch.

Signálov, že aj vy máte problém s kovmi a dokonca na ne máte alergiu môže byť hneď niekoľko. Väčšinou vám pokožka po kontakte s kovom začervená a dokonca začne nepríjemne svrbieť. Práve vtedy by ste mali zbystriť pozornosť.

Za všetko môže nikel

Používanie niklu v bižutérii je veľmi obmedzené, ba takmer vylúčené. Vrámci EU sú povolené len veľmi okresané normy. Niekomu tieto malé množstvá vôbec neprekážajú, no iným dokáže nikel či iné zlúčeniny kovov poriadne znepríjemniť život. Stačí, že si z dovolenky mimo Európy donesiete malá suvenír a s ním sa pokojne môžu začať aj vaše problémy. Možno sme práve prišli na to, prečo niektoré ženy radšej všetky peniaze minú. Ak na ne totiž majú alergiu, niet sa čo čudovať, že sa ich chcú čo najrýchlejšie zbaviť:-).

Symptómy neprehliadnite

Váhate, či nejakou alergiou trpíte, alebo nie? Ak by ste ju mali, budete o tom jednoznačne vedieť. Symptómy sú viac než jednoznačné. Okrem spomínaného svrbenia či začervenania pokožky, ktorá prišla do kontaktu s kovom, vás môžu postretnúť aj iné, no oveľa závažnejšie problémy. Pokožka sa môže začať šúpať, malé trhlinky a pľuzgieriky tiež nie sú žiadnou výnimkou. V niektorých prípadoch dokonca pokožka neznesiteľne páli. Toto sú však stále pomerne zanedbateľné príznaky v porovnaní s tými, ktoré opisujú niektorí ľudia, trpiaci touto vôbec nie ojedinelou alergiou. Niektorých trápi extrémna únava, bolesti svalov, rôzne zápaly v ústnej dutine, afty ba dokonca aj opuchy celých končatín.

Mužom sa vyhýba

Štatistiky hovoria jasnou rečou: alergia na kov postretá viac žien, než mužov. Zrejme toto prvenstvo nie je práve tým, ktoré by nežné pokolenie bralo práve ako výhru. Z kovov je samozrejme najväčším nepriateľom nikel. V tesnom závese za ním sú strašiakmi v tejto oblasti aj chróm a kobalt. Menej často, ale predsa sa môže vyskytnúť alergická reakcia aj na hliník, titan, mangán či zinok. Ak ste na kontakt s niektorým z týchto kovov alergické, potom by ste sa peniazom, aspoň tým kovovým, mali naozaj radšej vyhýbať.

Obmedzte nosenie šperkov

Najmä počas leta, keď sa potíte, by ste mali obmedziť nosenie šperkov a bižutérie. Spotená pokožka ešte viac podporí alergické reakcie. Ak sú vaše príznaky príliš výrazné, mali by ste si dať pozor aj na kovy v gombíkoch, kovové pracovné nástroje, ale tiež napríklad taký na prvý pohľad obyčajný zips.

image

Alergické reakcie môžete mať aj z nosenia šperkov a bižutérie.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:07