Olivový olej nie je skvelý len pri varení, ale aj upratovaní.dreamstime
StoryEditor

Olivový olej môže využiť aj pri upratovaní: Zatočí so škvrnami a pomôže s leskom

09.11.2022, 07:00
Životný štýl

Niektoré čistiace prostriedky bývajú veľmi drahé a aj napriek cene sú často neúčinné. Vedeli ste, že s čistou domácnosťou vám môže pomôcť aj obyčajný olivový olej? Nielenže je skvelý pre zdravie, ale dokáže zatočiť so škvrnami, mastnotou či leskom. Neuveríte, na čo všetko ho pri upratovaní môžete použi.

Olivový olej dnes môžete nájsť takmer v každej kuchyni. Vedeli ste však, že nie je skvelý len pri varení, ale aj pri upratovaní? Okrem vyššieho lesku, dlhšej výdrže čistoty je schopný zatočiť aj s mastnotou či škvrnami. Pri najbližšom čistení domácnosti ho skúste vymeniť za chemické prípravky a budete prekvapené, čo všetko táto kuchynská prísada dokáže.

Na nerezový drez

Ak sa vám zdá, že váš nerezový drez je akosi málo žiarivý, môžete ho vyleštiť papierovou utierkou s troškou oleja. Vďaka nemu neobnovíte len zašlý lesk, ale tiež kvapky vody rýchlejšie poputujú do odpadu a budú sa menej usádzať.

Dodá lesk koženému nábytku či topánkam

Kožený nábytok je síce krásny, no občas ťažký na údržbu. Ťažko sa z neho dostávajú škvrny, škrabance a rýchlo stráca svoj lesk. Skúste naň preto naniesť kvapku olivového oleja a jemne pretrite. Mali by ste vedieť, že svieži vzhľad môže podobným spôsobom dodať aj vašim koženým topánkam či kabelke.

Skvelý aj na drevené povrchy

Olivový olej je skvelý aj pri čistení a leštení dreva. Pri upratovaní kuchynskej linky, stoličiek či dreveného nábytku jednoducho zmiešajte deci oleja, lyžicu octu a pár kvapiek esenciálneho oleja pre príjemnejšiu vôňu. Vďaka tejto zmesi bude váš nábytok ako nový.

image

Olivový olej vám pomôže s leskom či mastnotou.

dreamstime

Zatočí so zaschnutým jedlom a škvrnami

Trápite sa s odstraňovaním zaschnutého jedla a škvŕn na liatinovej panvici? Už nemusíte. Stačí zájsť do kuchyne a zavolať si na pomoc olivový olej. Jednoducho, nasypte na hubku soľ s olejom, vyčistite panvicu,  opláchnite vodou a umyte ju tak, ako ste zvyknuté.

Retiazky či náušnice ako nové

Striebro časom oxiduje a sčernie. Ak sa chcete tejto prirodzenej reakcie zbaviť a obnoviť žiarivosť kuchynského riadu, retiazok či náušníc, siahnite po olivovom oleji. Stačí, ak daný predmet namočíte do horúcej vody s jedlou sódou a napokon vyleštíte olejom.

Stlmí škrípanie

Lezú vám na nervy vŕzgajúce dvere, kľučky či kolesá? Možno ste to netušili, no utíšiť ich je neraz otázkou pár sekúnd a nepotrebujete k tomu ani veľké vybavenie. Stačí kvapka oleja na to správne miesto. Pomôcť v nanášaní vám môže napríklad stará injekčná striekačka.

Mastnota na rukách

Po upratovaní domácnosti či opravovaní auta sa často stáva, že skončíte so zašpinenými rukami, ktoré nie a nie vyčistiť. Mastnej špiny sa našťastie môžete zbaviť pomocou jednej lyžice olivového oleja a čajovej lyžičky soli. Po intenzívnom šúchaní dlaní so zmesou si opláchnite ruky, umyte mydlom a tešte sa z ich čistoty či hebkosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 05:11